Hopp til innhold

Hans musikalske hørsel er unik

Han er født uten øyne, men hørselen er det ingenting galt med. Nå har hans musikalske talent fått sitt utspring i en nylig utgitt cd-plate.

Created by InfoDispatcher

Mannen heter John André Eira, alderen er 22. Hele sitt liv har han joiket, dag ut og dag inn. Gamle joiker, nye joiker, sine egne verk.

- Det ble aldri for mye joik. Vi ble så vant til at når John André var hjemme, ja da var det joik for alle pengene.

Det forteller en rørt søster, Inger Anni Utsi. Hun har nemlig nettopp hørt broren sin joike henne, og det et verk hun aldri før har hørt.

John André

John André Eira fremførte ulike joiker for familie, venner og naboer i forbindelse med plauteutgivelse.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

For tiden bor og studerer John André i Kristiandsand, titalls med mil hjemmefra. Nå er det derfor filosofi han bruker mest tid på, men joiken, den vil han aldri glemme.

Den ligger naturlig for han.

- Jeg har nok joiket mye opp igjennom, ja. Nå blir det ikke så mye nå som jeg bor i kollektiv. Jeg har ikke fått noen naboklager enda, men de kommer nok om jeg skrur opp volumet på joiken, forteller en lur John André.

Besøkende

Denne dagen kan han imidlertid skru opp volumet så mye han måtte ønske. Det er fredag ettermiddag, og titalls med venner, familie og naboer har samlet seg seg utenfor lavvoen ved barndomshjemmet til John André. De er der for å feire han og hans joik. Hva er vel ikke da mer selvfølgelig enn at han også fremfører?

John André velger å joike fem ulike personlige joiker, hver av de er dedikert til personer som står han nært. Den siste fremførelselen får mange til å tørke øyekroken, men spesielt hos én person: produsent Johan Sara Jr.

Familie

Mor Marie Utsi Eira, John André Eira og søster Inger Anni Utsi.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK


Foran lavvoen, med fakkellys og bål, forteller John André direkte til Johan Sara hvor mye han setter pris på hjelpen han har fått og hvor godt de har jobbet sammen. Produsenten smiler, det samme gjør John André.

- Han er en fryd å jobbe med, forteller Johan Sara Jr.

Produsenten snakker om en lærevillig 22-åring, som tar til seg alt han lærer raskt.

- Han har en ekstremt godt utviklet hørsel, jeg blir like imponert gang på gang.

Unik hørsel

Det er kanskje ikke så rart at finnmarkingen spisser ørene ekstra nøye når han hører fin musikk og sang. John André kan nemlig ikke se, og må bruke andre sanser for å oppleve. Det gjør han med godt mot.

- Det at jeg ikke kan se noe, har nok ført til at jeg har en enda bedre sans for musikk, og hører godt. Jeg kan ikke bruke synet mitt, og blir derfor automatisk mer opptatt av å høre.

John Andre Eira

Produsent Johan Sara Jr. og hovedpersonen selv, John André Eira, takket publikum for oppmøtet.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

- Hva slags musikk hører du på da, om du går lei av joik en dag?

- Det går mye i jazz og reggae. Men, jeg går aldri lei av joik, det er viktig å få med.

Joikete

Etter endt fremførsel, beveger samlingen av mennesker seg inn i lavvoen for å komme seg litt vekk fra kulda. Og der er det ikke få som ønsker å gratulerer John André med vel overstått mini-konsert og utgitt plate. Og de som trolig er aller mest stolt, er nok mor og søster.

- Jeg var ikke klar over at han kom til å joike meg, så nå ble jeg veldig glad, sier mamma Marie. Hun kan fortelle om en sønn som hele livet har underholdt familien med joik, og ifølge henne er det John André som er den absolutt beste i familien.

Lavvo

Det var mange som ville ha en bit av John André i lavvoen etter endt joiking

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Er hovedpersonen selv enig i det?

- Vi er nok alle musikalske her. Det var mye musikk opp igjennom i barndommen, forteller han.

- Da vi var mindre, pleide John André å lete etter kasseroller for å lage lyd med. Det var aldri stille, ler hun.

Og det er det heller ikke i lavvoen denne ettermiddag. John André må joike, stille opp på "selfies" og selge cdér.

Korte nyheter

  • Ánndaris Rimpi skal lede Samiske Komponister

    Loga sámegillii.

    Ánndaris Rimpi er en lulesamisk komponist, lydkunstner og sanger fra Oalloluokta i Jokkmokk kommune. Rimpi er valgt til å lede Samiske Komponister

    Han komponerer danseforestillinger, teatre, kunst og kor. Han deltok også på årets Sámi Grand Prix, og har skrevet musikk til Carte Blanche, Det norske teatret, og er representert på Nasjonalmuseet.

    Rimpi har ambisjoner for embetet:

    – Jeg vil gjerne vise den utrolige bredden som finnes blant våre medlemmer, sier Rimpi til NRK.

    – Fra lydkunstnere, populærmusikkkomponister, musikkprodusenter til komponister av klassisk musikk og eksperimentell samisk musikk.

    Ánndaris Rimpi
    Foto: Luke Meisel
  • Ánndaris Rimpi jođihišgoahtá Sámi Komponisttaid

    Les på norsk.

    Ánndaris Rimpi lea julevsámi komponista, jietnadáiddár ja lávlu, Oalloluovttas eret Johkamohki suohkanis. Rimpi lea válljejuvvon jođihišgoahtit Sámi Komponisttaid.

    Son komponere musihka dánsunčájáhusaide, teáhteriidda, dáidagiidda, koaraide. Son searvvai maid Sámi Grand Prix gilvvuide dán jagi, ja lea čállán musihka Carte Blanchei, Norgga teáhterii ja lea maid ovddastuvvon Nationálamuseas.

    Rimpis leat áigumušat dán ámmáhis:

    – Mun háliidan čájehit dan govdodaga, mii min miellahtuid gaskkas lea, dadjá son NRK:i.

    – Jietnadáiddárat, populáramusihkkakomponeanttat, musihkkabuvttadeaddjit ja maid klassihkalaš musihkkakomponeanttat ja eksperimentála sámi musihkkárat.

    Ánndaris Rimpi
    Foto: Luke Meisel
  • Saia Stuengs ungdomsroman nominert til en av Nordisk råd sine priser

    Loga sámegillii.

    Saia Stueng sin nordsamiske ungdomsroman «Hamburgerprinsessa – Lever bare en gang» er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for 2024. Romanen ble gitt ut i 2023.

    Det skriver Nordisk råd i en pressemelding.

    Flere av årets nominerte undersøker eksistensielle spørsmål om livet og døden, og et annet tilbakevendende tema er menneskets relasjon til naturen, står det skrevet i pressemeldinga.

    Vinneren offentliggjøres 22. oktober.

    Saia Stuenga ođđa girji: Hamburgerprinseassa - Eallá dušše oktii
    Foto: Davvi girji