Hopp til innhold

Biskopen vil styrke sørsamisk språk

– Ta det sørsamiske språket og kulturen på alvor, sier Tor Singsaas, Nidaros biskop på bispevisitasen i Snåsa.

Bispevisitas i Samiskmenighet

Biskop i Nidaros Tor Singsaas sammen med leder Sigfred Jåma i Samiskmenighet. Her utenfor gammen på Sansehagen i Snåsa.

Foto: Ristin Persson / NRK

Biskop Tor Singsaas besøkte idag Snåsa og Samisk menighet i sørsamisk område på bispevisitas. Dette var det andre besøket av tre i Samisk menighet og dagens tema var Helse og gjestfrihet.

Tidligere visitas var i sommer på Røros der temaet var reindrift og synlighet. Avsluttende visitas i Hattfjelldal er neste vår, der temaet blir oppvekst og undervisning.

Styrke det sørsamiske språket

Biskop Tor Singsaas synes det er særdeles viktig å besøke ulike steder i sørsamisk område da Saemien Åålmege er en egen fast menighet fra Saltfjellet i nord till Elgå i sør.

– Dette er nok det sterkeste for meg, møtet med språket og hvor sårbart det sørsamiske språket er. Hvor viktigt det er for meg, og oss, å styrke språket sånn at det blir et levende språk, sier Singsaas.

Biskop i Nidaros Tor Singsaas

Biskop i Nidaros Tor Singsaas.

Foto: Ristin Persson / NRK

Sørsamisk språk finnes på Unescos liste over truede språk i verden.

Sørsamisk språk skal høres i Nidaros bispedøme

Biskop Tor Singsaas vil at språket skal være hørlig og brukes i alle gudstjenestene i bispedømet.

–Vi har et ønske at alle prester bruker enten nåden hilsen eller velsignelsen på sørsamisk i alle gudstjenestene i bispedømet, sier biskop Singsaas.

Biskopen kritiserer regjeringen

Biskop Tor Singsaas synes det er provoserende at det er samisk språk og kultur som rammes av neste års statsbudsjett.

– Jeg er en av de som virkelig gir et utrykk av bekymring, bevilgninger for språk og kultur svekkes i budsjettet, det er uakseptabelt, sier Tor Singsaas.

Ikke i mål med verken språk eller kultur

Leder for Saemien Åålmege/ Samisk menighet, Sigfred Hilmar Jåma er gledelig overrasket over biskopens reaksjoner på bispevisitasen.

– Det er gledelig at biskopen kommer på visitas til Samisk menighet i sørsamisk område. Å lytte på hvordan vår situasjon ser ut idag. Det viser att det sørsamiske samfunnet er viktigt å bevare sier Jåma.

Sigfred Jåma

Sigfred Jåma, leder i Samiskmenighet i sørsamiskområde.

Foto: Ristin Persson / NRK

Sigfred Jåma blir fortsatt preget av barndommen over hvordan han selv ble behandlet. Han mener at det fortsatt er mye arbeid som må til, for at språk og kultur skal bevares. Der har også de samiske kommunene en viktig oppgave mener han.

– Nå spør alle om jeg kan samisk. Snakk samisk da får jeg høre. Da jeg var barn fikk jeg ikke snakke samisk på skolen, presten på blant annet søndagsskolen forbydde meg å snakke samisk, jeg måtte lære norsk. Det sitter dypt i hjerteroten, så jeg vil ikke si høyt, hva jag synes om dette, avslutter Jåma.

Bispevisitasen ble avsluttet med åpent møte om helse på Snåsa hotell og til slutt gudstjeneste i Snåsa kirke med utdelning av Mijjien Gærhkoegærja/ Vår kirkebok for barn mellom 4-10 år.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse