Hopp til innhold

Ber om redegjørelse fra Telenor

I går kom det frem at Telenor ikke lenger ville støtte urfolksfestivalen Riddu Riđđu på grunnlag av språkstrid i 2012. Nå vil Sametingspresidenten ha klarhet i saken.

Aili Keskitalo
Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Avisa Nordlys omtalte i går påstander om at Telenor dropper sponsing av den samiske kulturfestivalen Riddu Riđđu i Manndalen i Troms på grunn av språkstriden i Tromsø i 2012.

Sametingspresident Aili Keskitalo ber nå om en redegjørelse fra Telenor og har derfor sendt brev.

– Det har fremkommet opplysninger i media som antyder at Telenor droppet sponsorstøtten til den største samiske festivalen på grunn av den opphetede debatten omkring samisk språk i Tromsø i 2012. Da er det naturlig at Telenor redegjør for denne saken, sier Sametingspresidenten.

Telenor leverer telefoni- og nettjenester for Samtinget med en verdi på 750.000 kroner basert på 2013. Keskitalo sier det nå er naturlig at Sametinget nå går gjennom og vurderer sitt forhold til både Telenor og andre leverandører av produkter og tjenester til Sametinget når det gjelder praksis og prinsipper i forhold til urfolk, minoriteter og generelt samfunnsansvar.

Hun skriver blant annet dette i brevet til telefoni selskapet " I artikkelen (Nordlys) hevder Telenors tidligere regiondirektør i Troms, Stein-Vidar Loftås, at selskapet i 2012 fryktet at den mye mediomtalte språkdebatten i 2012 skulle kobles med Telenors sponsing av Riddu Riđđu. Ifølge Loftås fryktet Telenor at denne debatten ville påføre selskapet omdømmetap, og at dette var hovedårsaken til at selskapets sponsoravtale med Riddu Riđđu ikke ble videreført(...)"

Telenor skal antakeligvis ikke svart på Keskitalos henvendelse da brevet ble sendt i dag.

Korte nyheter

  • Guokte ođđa guovžža duođaštuvvon Kárášjogas

    Les på norsk.

    2023 geasi čohkkejuvvojedje guolgaiskosat 400 njealjehasmehtera sturrosaš guovllus Kárášjoga gieldda guovddážis, erenomážit máttabeale Kárášjoga.

    Oktiibuot gávdne logi guovžža Kárášjoga máttabeale ohcanguovllus. Guokte eanahága ja gávcci ásti.

    Dát lea veahá unnit go 2022:is, dalle gávdne 12 guovžža. Dan dieđiha Norgga bio-ekonomiija instituhtta (Nibio).

    – Guokte guovžža eat leat ovdal registreren dán guovllus. DNA bearašanalysa čájehii ahte dán guovžža guoktá váhnemat leat báikkálaš guovžža, dadjá Nibio Svanhovd laboratoriajođiheaddji Ida Marie Bardalen Fløystad.

    – Oktiibuot leat mii registreren 34 guovžža dán guolgaiskanprošeavttas Kárášjogas dan vuosttas prošeavtta rájes, 2009:is, dadjá Fløystad.

    Govva lea váldon 2020:is:

    Bjørn ved en hårfelle i Karasjok
    Foto: Viltkamera: Per Anders Eira og Kurt Are Nikkinen
  • To nye bjørner ble registrert i Karasjok

    Sommeren 2023 ble det samlet inn hårprøver fra et 400 kvadratkilometer stort område sentralt i Karasjok kommune, hovedsakelig på sørsiden av elva Karasjohka.

    Totalt ble det påvist 10 bjørner i det opprinnelige undersøkelsesområdet, sør for elva Karasjohka, i 2023. Dette er noe færre enn i 2022. Da ble det registrert 12 bjørner.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    Kjønnsfordelingen viste at prøvene stammet fra to hannbjørner og åtte hunnbjørner.

    – To av bjørnene var nye for området. Det vil si at de ikke var registrert tidligere. En utvidet familieanalyse basert på DNA påviste mulige lokale foreldre for begge de nye bjørnene, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    – Totalt har vi påvist 34 forskjellige bjørner i hårfelleprosjekter i Karasjok kommune siden det første prosjektet i 2009, sier Fløystad.

  • 800 kvinner dør daglig under fødsel

    Loga sámegillii.

    800 kvinner dør hver dag i forbindelse med fødsler. Det kommer fram i en ny rapport fra FN. Dødsraten har ikke endret seg siden 2016.

    Urfolk og andre minoritetskvinner som bor i land med dårlige helsetjenester, har seks ganger større risiko for å dø i forbindelse med svangerskap eller fødsel.