Hopp til innhold

Anaya nominert til Nobels fredspris

FNs spesialrapportør for urfolks rettigheter og FNs permanente forum for urfolkssaker er nominert til Nobels fredspris.

James Anaya

James Anaya er FNs spesialrapportør for urfolks rettigheter.

Foto: CHRIS WATTIE / Reuters

– Jeg tillater meg å nominere FNs spesialrapportør for urfolk, James Anaya, og FNs Permanente forum for urfolk (heretter Forumet) til Nobels fredspris.

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Foto: Carsten Aniksdal

Det skriver stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

– Verdens urfolk er i en særlig utsatt posisjon. Deres eksistensgrunnlag er truet av klimaendringer og av en stadig økende utnyttelse av naturressurser. Urfolk var lenge stengt ute fra internasjonale politiske fora og diskusjoner, men har gjennom aktiv egeninnsats og gode hjelpere utenfra fått etablert et eget forum innen FN. Forumet skal tale urfolkenes sak og fremme deres interesser, argumenterer Fylkesnes.

SV-representanten mener at spesialrapportøren gjør en viktig jobb.

– Til Forumet er det også knyttet en egen spesialrapportør, med særlig ansvar for å overvåke at urfolkenes rettigheter blir ivaretatt. Vi vet imidlertid at grunnleggende rettigheter i stadig økende grad nektes urfolk, og at utnyttelsen av urfolksområdene i verden er i ferd med å bli en trussel for fredelig sameksistens mellom urfolk og omkringliggende majoritetssamfunn, mener han.

Fylkesnes skriver at professor Anaya og Forumet de siste tiår har vært sentrale i kampen for urfolks rettigheter og vern av deres områder verden over.

Prestisjetung pris

Nobels fredspris er en av de fem priser svensken Alfred Nobel opprettet i sitt testamente av 27. november 1895.

Den deles ut av Den Norske Nobelkomite. Mottaker av den årlige prisen kunngjøres tradisjonelt i begynnelsen av oktober, mens selve prisutdelingen finner sted på Nobels dødsdag den 10. desember. Nominasjonsfristen for Nobels fredspris er 1. februar hvert år.

Nobels fredspris ansees å være verdens mest prestisjetunge fredspris.

Rett til å nominere har medlemmer av nasjonalforsamlinger, regjeringsmedlemmer og medlemmer av Den interparlamentariske union, medlemmer av Den faste voldgiftsdomstolen, Den internasjonale domstol og Folkerettsinstituttet, universitetsprofessorer i historie, statsvitenskap, filosofi, rettslære og teologi, universitetsdirektører og direktører for fredsforskningsinstitutter og institutter for internasjonal politikk. Nominasjonsrett har også personer som tidligere har fått fredsprisen og styremedlemmer i institusjoner som har mottatt fredsprisen. I tillegg kommer nåværende og tidligere medlemmer av Den norske Nobelkomite, samt komiteens tidligere konsulenter.

Komitemedlemmer kan nominere senest i det første komitemøtet etter 1. februar.

Korte nyheter

  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Britta Marakatt-Labba ođđa gudnemiellahttu

    Les på norsk.

    Britta Marakatt-Labba lea Sámi Dáiddačehpiid Searvvi ođđa gudnemiellahttu. Dan mearridii Sámi Dáiddačehpiid searvvi jahkečoahkkin cuoŋomanu 14. beaivvi, čállet preassadieđáhusas.

    Guovtti vahkkus fitne 23.355 olbmo Nationálamuseas geahččamin Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhusa.

    «Su erenoamáš bastilis sákkaldagain mat johtet miehtá dáiddamáilmmi. Su dáiddalaš barggut leat gaskkustan sámi muitalusaid, dovdduid ja eallindiliid dáidaga bokte. Su erenoamáš dáidagiin lea šaddan okta dain eanemus mearkkašahtti dálá áiggi dáiddáriin.»

    Die lea oassi searvvi ákkastallamis, ahte manne Marakatt-Labba válljejuvvo gudnemiellahttun.

    Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhus, «Bastilis sákkaldagat» oaččui guđeča NRK:a dáiddaárvvoštallis.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Ánndaris Rimpi skal lede Samiske Komponister

    Loga sámegillii.

    Ánndaris Rimpi er en lulesamisk komponist, lydkunstner og sanger fra Oalloluokta i Jokkmokk kommune. Rimpi er valgt til å lede Samiske Komponister

    Han komponerer danseforestillinger, teatre, kunst og kor. Han deltok også på årets Sámi Grand Prix, og har skrevet musikk til Carte Blanche, Det norske teatret, og er representert på Nasjonalmuseet.

    Rimpi har ambisjoner for embetet:

    – Jeg vil gjerne vise den utrolige bredden som finnes blant våre medlemmer, sier Rimpi til NRK.

    – Fra lydkunstnere, populærmusikkkomponister, musikkprodusenter til komponister av klassisk musikk og eksperimentell samisk musikk.

    Ánndaris Rimpi
    Foto: Luke Meisel