Hopp til innhold

Nordmenn drikker mer

Alkoholforbruket øker i Norge, nå drikker nordmenn like mye som på 1800-tallet. – Det er utrolig lett å bli avhengig, sier en som drakk i flere tiår.

Alkohol
Foto: colourbox.no

Nordmenn drikker mer enn de har gjort på over 130 år.

Alle som var 15 år og eldre drakk i gjennomsnitt 6,75 liter ren alkohol i 2008 viser tall fra Statisisk Sentralbyrå og Statens institutt for rusmiddelforkning .

Endret drikkemønster

Alkoholforbruket i Norge gikk med noen unntak stadig nedover mellom 1851 og 1942 , for deretter å øke, slik at forbruket i dag ligger på omtrent samme nivå som i 1876.

Endringer i drikkemønsteret har bidratt til økningen i alkoholkonsumet. Man har drukket mer hver gang man drikker, og det har blitt vanligere å konsumere alkohol på hverdager i tillegg til i helgene. Stadig flere drikker også alkohol.

Drikker mer vin

Brennevinet har inntatt en stadig mindre dominerende plass i det samlede alkoholforbruket, mens ølets og vinens andeler gradvis har gått opp.

Forsker i Sirus, Øyvind Horverak, forteller at drikkemønsteret i Finnmark er omtrent slik som i resten av landet, folk drikker mer vin enn før.

– Selv om nordlendinger fremdeles drikker noe mer brennevin, så er forskjellen i ferd med å utviskes. Tendensen i drikkemønsteret synes å være det samme som landet forøvrig. Det er blitt mye større vinkonsum enn tidligere i det norske samfunnet.

Ikke så mye som i andre land

I tillegg til gjennomsnittet på 6,75 liter ren alkohol som hver norske innbygger over 15 år drikker, så kommer alkoholsalg som ikke er registrert, som kjøp av alkohol i utlandet, ulovlig innførsel av alkohol og alkohol som lages hjemme.

I Norge drikkes det ikke så mye som i mange andre land, hvor det er vanlig å drikke alkohol til måltider. Men når nordmenn først drikker, så drikker de veldig mye.

– Vi drikker ikke så mye i internasjonalt sammenheng, men når vi drikker så drikker vi gjerne litt for mye, vi drikker oss ofte beruset, særlig i helgene, sier Horverak.

Ungdom drikker mest

De som drikker mest i Norge er ungdom mellom 18 og 30 år.

– Det virker som om at de nye generasjoner som vokser opp er fuktigere enn de gamle, forteller Horverak.

Hvis de har mye penger og bor i en by, så drikker de enda mer. Menn drikker mer enn kvinner.

Horverak tror at alkoholforbruket øker så lenge nordmenn har god økonomi.

– Vi blir stadig rikere og økonomi er en viktig faktor når det gjelder å bestemme hvor mye den enkelte drikker, sier Horverak.

– Lett å bli avhengig

Torvald Tretteskog

Torvald Tretteskog fra Lakselv slet med alkoholproblemer i 30 år.

Foto: Ann Marita Eriksen / NRK

Torvald Tretteskog fra Lakselv slet med alkoholproblemer i 30 år, og forteller at det er lett å bli avhenging.

– Det begynner med helgedrikking, også drikker man oftere og mer. Til slutt har man krysset en grense uten å ha oppdaget det.

Først når han mistet jobben, forsto han at han var på gal vei. Nå er det tre år siden han ble tørrlagt. Jobben fikk han tilbake når han sluttet å drikke.

Advarer

Nå advarer Tretteskog andre mot alkoholen.

– Det er fort gjort å bli avhengig, og man legger ikke merke til det selv før det skjer noe drastisk, som at man for eksempel mister førerkortet, jobben eller familien. Man drikker i helgene og hvis man ikke drikker en helg, så er det noe som mangler.

Han sier at det går så langt at man ikke greier seg uten alkohol.

– Man drikker for å få det morsomt. Hvis det ikke blir så morsomt som man hadde trodd det skulle bli, så drikker man mer. Sånn drikker man stadig mer. Tilslutt er det ikke morsomt i det hele tatt, men likevel drikker man.

Korte nyheter

  • 26 elfápmoprošeavtta dieđihuvvon Finnmárkui

    Go NVE áigemearri dievai mánnodaga dán vahkku, de ledje dieđihan 26 elfápmoprošeavtta Finnmárkui. Leat ollu eambbo ohcamušat go masa lea kapasitehta
    NVE áigu vuoruhit prošeavttaid gaskkas ovdal geasi.

    – Livččii boastut geavahit áiggi ja kapasitehta sihke NVE:i ja eará beliide meannudit buot 26 prošeavtta. Ovttas gielddaiguin mii áigut dál válljet guđiid prošeavttaiguin bargat viidáseappot. Geassemánu gaskkamuttus NVE ovddida visogova mii čájeha makkár prošeavttat besset mielde viidáset proseassas, dadjá čázádat- ja energiijadirektevra Kjetil Lund.  

    Oktiibuot leat dieđihuvvon 26 prošeavtta, mat leat juhkkon čuovvovaš logi gildii: Áltá, Bearalváhki, Báhcavuotna, Gáŋgaviika, Hámmerfeasta, Ákŋoluokta, Davvesiida, Davvenjárga, Porsáŋgu ja Čáhcesuolu. Muhtun prošeavttat gusket guovtti gildii.

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.