Hopp til innhold

Medieviter fikk føringer i ytringsfrihet

Journalist og journalistlærer Magne Ove Varsi ble av departementet invitert til å holde innlegg om informasjon – men departementet skal ha bedt han endre innlegget.

Magne Ove Varsi

Samisk høgskole bekrefter at Kommunal- og moderniseringsdepartementet muntlig har bedt journalist og journalistlærer Magne Ove Varsi (bildet) om å endre et innlegg, som han skulle holde. Varsi mener det er uholdbart at departementet prøver å sensurere det han som fagperson har tenkt å legge fram.

Foto: Maria F. Warsinska-Varsi

I oktober åpner statsminister Erna Solberg tiårsjubileet til Samiske Veivisere. I den forbindelse var medieviter Magne Ove Varsi invitert til å holde et innlegg om samer i informasjonsperspektiv.

Han har valgt å trekke seg.

«Informasjon om samiske forhold – fri og uavhengig eller statlig styrt?»

I juni ble han av Kommunal- og moderniseringsdepartementet bedt om å sende inn tittelen på innlegget sitt. Først i forrige uke fikk han svar. De ba han endre den.

– Endre tittelen kunne jeg sikkert i og for seg gjort. Men når de i tillegg ber om å få godkjenne manuset til innlegget fra en journalist og journalistlærer, så er det noe rart ved det hele, sier Magne Ove Varsi.

Tittelen han ble bedt om å endre var: «Informasjon om samiske forhold – fri og uavhengig eller statlig styrt?».

– Ved at de ba meg om å endre det så ser man jo nesten svaret på tittelen min, og det er jo nesten litt komisk. Ytringsfriheten er noe av det jeg setter høyest, og jeg kan dermed ikke akseptere at myndighetene ønsker en forhåndssensurering av det jeg skal si.

Nekter for sensur

Kommunal- og moderniseringsdepartementet nekter for å ha prøvd å sensurere tittelen til Varsi.

Bjørn Olav Megård, ekspedisjonssjef i same- og minoritetspolitisk avdeling, skriver følgende i en e-post til NRK:

Statsminister Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg skal åpne tiårsjubileet til Samiske Veivisere.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix


«Det har ikke vært aktuelt at departementet skulle forhåndsgodkjenne eller sensurere innleggene eller endre tittel. Vi har imidlertid bedt om å få tilsendt utkast til de ulike foredragene i forkant. Det er ikke uvanlig.

Magne Ove Varsi har lagt ned en stor og viktig innsats for veiviser-ordningen. Det er derfor leit at han har trukket seg som foredragsholder. Seminaret er en fin markering av veiviserne og det flotte de og Samisk høyskole har fått til gjennom 10 års arbeid.»

Kunne stille statsministeren i forlegenhet

Magne Ove Varsi forteller at han via telefon fra Samisk høgskole, fikk beskjed om at Kommunal- og moderniseringsdepartementet mente innlegget kunne stille statsministeren i forlegenhet.

Det var upassende i og med at jubileet skulle ha en glad og positiv stemning. Departementet har ikke svart på spørsmålet fra NRK Sápmi om dette stemmer.

Varsi var med i referansegruppa som under oppstarten av Samiske Veivisere prosjektet, la til grunn innholdet og strategien til veiviserne.

– Derfor er jeg opptatt av at prosjektet skal kunne se tilbake på og feire sine informasjonsmessige seire, samtidig som jeg anser det som konstruktivt for prosjektet å åpne opp for faglige analyser, sier Varsi.

Den 1. september i år ble Magne Ove Varsi ansatt i NRK Sápmi som journalist, med internasjonale spørsmål og urfolkssaker som dekningsområde.

Samisk høgskole bekrefter

Dekan ved Samisk høgskole, Johan Strömgren, bekrefter overfor NRK at høgskolen har hatt jevnlig kontakt med departementet.

Han bekrefter også at departementet mente at spesielt siste delen av tittelen til Varsis innlegg måtte endres. Dekanen bekrefter i tillegg at de ba om å få et førsteutkast av innlegget, for endelig godkjenning.

Samtidig synes han det er leit at medieviteren har besluttet å trekke seg.

– Men dersom han ombestemmer seg, er han fortsatt hjertelig velkommen til å holde innlegg, sier Strömgren til NRK.

Samiske veivisere fyller ti år

Ideen bak ordningen «Samiske Veivisere» er at samisk ungdom skal formidle kunnskap om sin hverdag i direkte kommunikasjon med andre ungdommer.

Veiviserne besøker skoler, organisasjoner og foreninger over hele landet for å informere om samisk kultur og samfunnsforhold i løpet av en periode på ett år.

Den 10. oktober 2014 skal statsminister Erna Solberg åpne 10-årsjubileet til Samiske veivisere i Oslo.

Korte nyheter

  • Aasland lea oadjebas ahte ii šatta ođđa Fovse-ášši Hámmerfeasttas

    Terje Aasland lea oadjebas das ahte buot bealit, maiddái juridihkalaš bealit areálasisabahkkema oktavuođas mii boahtá ođđa el-fápmolinjá geažil Hámmerfestii, leat čielggaduvvon, čállá Altaposten.

    Konsešuvdna lea addojuvvon, ja vaikko boazodoallu ja Sámediggi leat váidalan ja vuosttaldan dan, de válljii Energiijadepartemeanta addit Statnettii ovddalgihtii lobi. Dat mearkkaša ahte álggahit barggu ovdalgo vuoigatvuođat leat čielggaduvvon.

    Dát lea ollugiid mielas njuolggo parallealla Fovse-áššái, mas bieggaturbiinnat ledje jo ceaggámin go Alimusriekti gávnnahii ahte dat lei olmmošvuoigatvuođarihkkun.

    – Finnmárku dárbbaša infrastruktuvrra, elfápmolinjáfierpmádaga mii sáhttá guoddit fámu, leš dal dat bieggafápmoprošeavttas, gássafápmorusttegis mas lea CO2-hálddašeapmi ja vurken, dahje eará lágan fámus, ovdamearkka dihtii čáhcefámus. Elfápmolinjáfierpmádat lea geađgejuolgi ođđaáigásaš servodagas. Dasa ferte maiddái Finnmárku beassat, čilge energiijaministtar Terje Aasland (Bb) Altapostenii.

    Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i Dubai under klimatoppmøtet COP28.
    Foto: Truls Antonsen / NRK
  • Krever egen distriktskvote

    Fiskerne i Vardø ba Trygve Slagsvold Vedum om en egen distriktkvote da finansministeren besøkte fiskeværet på mandag.

    Fiskere i åpen gruppe, de som har fiskebåter under 11 meter, har mistet rundt halvparten av kvota i år - sammenlignet med i fjor.

    Og signalene er at kvotene må reduseres ytterligere i årene framover.

    Det slår hardt ut for Vardø der store deler av fiskeflåten er i åpen gruppe.

    Leder for Vardø fiskarlag, Frode Robertsen, frykter fraflytting.

  • Helse Nord med ny handlingsplan for personell, utdanning og kompetanse

    Helse Nord legger frem en ny handlingsplan for å tiltrekke flere ansatte til sykehusene i landsdelen.

    Det skriver Nordlys.

    Handlingsplanen har 20 tiltak og vil vedtas av Helse Nord-styret torsdag,

    Tiltakene er blant annet å innføre jobbgaranti for lærlinger, gjennomføre omdømmekampanjer og forbedre spesialistutdanning for leger.

    – Handlingsplanen er sentral for den pågående omstillingen i Helse Nord. De 20 tiltakene i planen skal bidra til å redusere bemanningsutfordringene i regionen, sier administrerende direktør i Helse Nord, Marit Lind, til avisen.

    Helse Nord, Marit Lind
    Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK