Ikke imponert over kartverket

– Statens kartverk gjør seg vrange inntil det komiske når de hevder at flerspråklige vegskilt er «forvirrende», sier den påtroppande Målungdoms-lederen

Vebjørn Sture

Påtroppende leder, Vebjørn Sture, i Norsk Målungdom.

Foto: Odin H. Omdal

Målungdommens leder er ikke imponert over at kartverket etter hans mening nå vil pålegge tospråklege kommunar å holde seg til étt-språklige skilt.

Reaksjonen fra Norsk Målungdom kommer etter at Statens Kartverk har reagert mot samisk-norske gate- og veinavn, som kartverket mener er ulovlige.

– Kommunene har ikke lov å vedta parallellnavn, har fylkeskartsjef i Finnmark og Troms, Arne Olav Berg, uttalt.

I følge Berg må adressenavn være entydige, slik at disse ikke skaper forvirring – og slik at disse kan lagres i databaser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bilde

Dette er ulovlig ifølge Statens Kartverk.

Foto: Mathis Eira / NRK

«Kartverket demonstrerer ein heilt openbar mangel på forståing»

– Å skilte veger på både norsk og samisk er et viktig tiltak, både for å heve statusen for samiske språk, men også for å gjøre samisk synlig i hverdagen for de som brukar det. Kartverket demonstrerer en helt åpenbar mangel på forståelse for hvordan det er å være i en språklig mindretallssituasjon, argumenterer Vebjørn Sture i Norsk Målungdom.

Han mener kartverket setter seg på bakbena.

– Istedenfor å grynte om matrikkelloven, burde Kartverket ta initiativ til å endre de lovparagrafene som eventuelt måtte stå i vegen for flerspråklig skilting, sier Sture.

– Vitner om språklig sneversyn

Målungdommens påtroppende leder, Vebjørn Sture, mener styresmaktene burde oppmuntre til å skilte på flere språk i de områdene der dette er aktuelt.

– Å skylde på at flerspråklige skilt er «forvirrende», er så langt bak mål at det nesten ikke er til å tro. Det finnes bøttevis av flerspråklige land som mestrer dette helt fint. Å hevde at det ikke kan fungere i Norge, vitner først og fremst om språklig sneversyn, avslutter Sture.

Oanehaččat

  • Mearridit oanidit go girdišilju

    Otne mearriduvvo oaniduvvo go Leavdnja girdišilju Banak. Finnmárkku Fylkkalávdegoddi gáibidii ikte ahte girdišilju galgá bissut dálá guhkkodagas, go dat lea dehálaš oassi Davviguovllu ovdánahttindoaimmaid dáfus ja lea dehálaš boahtte áigge servodat- ja ealáhusovdánahttimii miehtá Finnmárkkus. Avinora raporta boahtá otne golmma áigge.

  • Mielas ásahit sámi ealáhusbirrasii

    Finnmárkku Fylkkagielda lea mielas ásahit sámi ealáhusbirrasa Sis-Finnmárkui. Dat lea čielggas maŋŋel go fylkalávdegoddi ovttajienalaččat juolludii 340.000 kruvnnu aitto ásahuvvon Sámi ealáhusbirrasii. Deanu váldokantuvra doaibmá Deanu ja Unjárgga oktasaš kantuvran. Maiddái áigot Kárášjohkii ja Porsáŋgui ásahit kánturdoaimma.

Laster Twitter-innhold