Hopp til innhold

– Hvem skal da bære språket?

Reindrifta er bærende for det sørsamiske språket, mener reineierne i Kalvvatnan. Dersom noen av de må slutte, fordi vindmølleparken kommer; spør de seg – hva skjer med språket da?

Kalvvatnan protestaksjon

Reindrifta anses som svært viktig for det sørsamiske språket og kulturen. Bildet er av sørsamiske slagord fra demonstrasjonen mot vindmølleparken i Kalvvatnan i juli.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

– De samlede inngrepene gjør at dette distriktet kanskje bikker under. La oss si at vi forsvinner. Hvem er det da som skal bruke språket? For det er reindriften som er det bærende for å bevare språket.

Slik lyder den dystre spådommen til Per Johan Westerfjell i Voengelh-Njaarke reinbeitedistrikt.

Sørsamisk er alvorlig truet

En klage har blitt forfattet av distriktet til Westerfjell og Åarjel-Njaarke distrikt, til Olje- og energidepartementet. I den har de påpekt at det sørsamiske språket, og den sørsamiske kulturen vil være i fare dersom vindmølleparken kommer.

– Vi bruker det sørsamiske språket i den daglige driften av reinbeitedistriktet vårt. Det er det ikke mange igjen som gjør, forteller Westerfjell.

Per Johan Westerfjell

Per Johan Westerfjell er redd for at distriktet hans forsvinner på grunn av mange inngrep i området. Da kan språket også begynne å forsvinne tror han. (Bildet er fra en tidligere anledning.)

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK


Han tror at dersom distriktet må opphøre sitt virke, så vil det sørsamiske språket ha mistet mye. På UNESCOs liste over truede språk er sørsamisk språk klassifisert som et alvorlig truet språk.

Få brukere og store avstander gjør at det er krevende å drive sørsamisk språkarbeid.

Følte seg forrådt

Den siste helga i juli i år hadde 170 personer samlet seg for å vise motstand mot vindmølleplanene til Fred. Olsen Renewables i Kalvvatnet, i Bindal kommune, i Nordland.

Vindmølleparken har fått konsesjon av Olje- og energidepartementet, med muligheter til å klage på vedtaket. I klagen fra reinbeitedistriktene, har de blant annet fremhevet følgende:

«Sørsamisk språk har veldig få anvendere. Språket er i fare for å dø ut. Denne saken må derfor ses i et større samiskspråklig og samiskkulturelt perspektiv, fordi utbyggingen vil dramatisk redusere det materielle grunnlaget for sørsamisk språk og kultur.»

I Kalvvatnet er det allerede utbygd en demningen, og store kraftlinjer. Mads Kappfjell, fra samme distrikt som Westerfjell, sa under demonstrasjonen mot vindmølleparkene at han føler seg forrådt.

Nettopp fordi de allerede har gitt fra seg arealer til utbygging av anlegg for fornybar energi.

– Vindmølleparker kommer aldri til å bli en pådriver

En som reagerer på vindkraftutbyggingen i Kalvvatnan er sametingsrepresentant Vibeke Larsen.

Vindkraftarroganse betegner hun behandlingen av konsesjonen, der vurderingen er gjort av Norges vassdrag og energidirektoratet (NVE), og behandlingen er gjort av Olje- og energidepartementet.

– Sørsamisk reindrift er den sterkeste bærebjelken for samisk språk og kultur. Vindmølleparker kommer aldri til å bli en pådriver og bærebjelke for det sørsamiske språket og kulturen, sier hun.

Vibeke Larsen, Arbeiderpartiet

Sametingsrepresentant Vibeke Larsen mener myndighetene viser arroganse overfor reindrifta i vindkraftsaken i Bindal.

Foto: Erica Johansson

I NVE sin vurdering skriver de at vindkraftutbygging er med på å fremme samfunnsutvikling, og dermed også sørsamisk språk og kultur. I det er Larsen fullstendig uenig.

Reindrifta er ekstremt viktig som kulturbærer, mener hun, spesielt for den sørsamiske kulturen, go dermed språket.

– Sørsamisk språk og kultur henger på reindrifta, og får ikke reindrifta forutsigbare rammer, så kan vi se en større negativ trend for språket og kulturen i sørsamiske områder, spår Vibeke Larsen.

NVE skal vurdere klagen

Seksjonssjef ved NVE, Arne Olsen, sier til NRK at de først må lese klagen, som hadde frist 1. august, før de kan kommentere hvilken vurdering de vil komme med.

– Vi skal nå gå gjennom klagene, kommentere det, og i første omgang vurdere om vi finner grunnlag for å endre eller omgjøre vedtaket. I så tilfelle blir det altså sendt til Olje- og energidepartementet for endelig behandling, forteller Olsen.

Olsen sier at de i sin vurdering av vindkraftverkutbyggingen, som førte til at det ble gitt konsesjon, ikke har lagt stor vekt på det sørsamiske språket.

– Vi har ikke gått veldig tungt inn i det. Vi har først og fremst sett på virkningene for utøvelse av reindrift som foregår i området der vindkraftverket var planlagt.

Vindmøller

Vindkraftverket planlegges å bli lagt midt i sommerlandet til Voengelh-Njaarke (Vestre Namdal) og Åarjel-Njaarke (Kappfjell/Bindal) reinbeitedistrikt. Konsesjon omfatter 3 industrianlegg, med til sammen 72 vindmøller, og en stipulert investering til 2,7 milliarder. (Illustrasjonsbilde av vindmøller.)

Korte nyheter

  • «Stjålet»-skuespiller: – Alt er fra ekte hendelser

    Loga sámegillii.

    – Alt er laget fra ekte hendelser. Det er det livet samer må tåle på svensk side av Sápmi.

    Det forteller skuespiller, artist og reindriftsutøver Simon Issat Marainen. Han spiller Olle i filmen Stjålet, som nå er på topp ti i 71 land.

    Filmen tar for seg reindriftsmiljøet i Nord-Sverige, og splittelsen mellom sáme og andre innbyggere som mener samene har skylden for alt vondt.

    – Mye inngrep, rasisme, du blir ikke tatt på alvor, du føler deg oversett, og det har konsekvenser for din psykiske helse.

    Slik beskriver Marainen situasjonen, både på svensk side og ellers.

    – Samiske næringer er undertrykket på svensk side, spesielt reindrifta, mener han.

    – Det var spesielt å se filmen. Jeg er meget fornøyd med resultatet. Sterke følelser, og i filmen ser man mye som kjennes sterkt, når en ser alt en reindriftsutøver må tåle.

    Gula olles jearahallama dás.

  • «Suoládeapmi»-neavttár: – Visot lea duohta dáhpáhusain ráhkaduvvon

    Les på norsk.

    – Visot lea duohta dáhpáhusain ráhkaduvvon. Dat lea dat duohta eallin maid sápmelaš šaddá gierdat dáppe ruoŧabeale Sámi.

    Dan muitala neavttár, artista ja badjeolmmoš Simon Issát Marainen. Son neaktá «Olle» «Suoládeapmi»-filmmas, mii dál lea logi buoremusaid gaskkas 71 riikkas.

    Filbma govvida Davvi-Ruoŧa boazodoallobirrasa ja mo badjeolbmot ja eará ássit leat juohkásan, go eará ássit oaivvildit ahte buot mii lea heittot, lea sápmelačča sivva.

    – Ollu sisabahkkemat, ollu cielaheapmi, olbmot eai váldde du duođas, don dovddat iežat badjelgehččojuvvon, ja dat čuohcá psyhkalaš dearvvašvuhtii.

    Nu govvida Marainen dili, sihke ruoŧabeale ja maid eará guovlluin.

    – Sámi ealáhusat leat hui badjelgehččojuvvon ruoŧabeale, goit boazodoallu, oaivvilda son.

    – Lei hui erenomáš oaidnit filmma. Mun lean hui duhtavaš bohtosiin. Garra dovddut, ja doppe leat hui ollu áššit mat čuhcet garrasit olbmuide, go oaidná visot daid áššiide maid boazovázzi šaddá gierdat.

    Gula olles jearahallama dás.

    Simon Issát Marainen er en av deltakerne i SGP
    Foto: NRK / Danil Roekke
  • Measta 3 miljovnna olbmo ožžo ruđa NAVas 2023:s.

    Les på norsk

    2,8 miljovnna olbmo, mii lea bealli Norgga álbmogis, ožžo doarjaga Navas unnimusat oktii 2023:s. Dasa lassin ledje 105 000 olgoriikkalačča geat ožžo ruđa Navas.

    - Eatnašat mis vuostáiváldet ruđa Navas oktii dahje máŋgii eallimis, ja diimmá jagi oaččui bealli álbmogis ruđa Navas unnimusat oktii. Dat muitala maid Nav mearkkaša servodahkii ja olbmuide, dadjá bargo- ja čálgodirektevra Hans Christian Holte.

    Nav máksámušat olbmuide geat orrot Norggas lassánedje 8,9 proseanttain ovddit jagi ektui, lassáneapmi lea 46,6 miljárdda ruvnnuin

    - Eanet buozalmasjávkan ja eanet penšunisttat lasihedje buohcanruđaid ja boarrásiidpenšuvnna mávssuid. Bargočielggadanruđat ja bargonávccahisvuođadoarjja lassánedje, ja go šattai čavga bargomárkan 2023:s, de mávssii Nav unnit beaiveruđaid 2022 ektui, dadjá Holte.

    Oktiibuot 583 miljárdda ruvnno ovddas maid NAV mávssii olbmuide 2023, manai 10,6 miljárdda olbmuide geat orrot olgoriikkas. Dát lea 1,8 proseantta ollislaš supmis.

    Nu čállá Nav.