Hopp til innhold

– Urfolk kan ikke stole på Greenpeace

Canadas miljøvernminister advarer inuittene mot Greenpeace. Miljøorganisasjonen ber Canadas regjering feie for egen dør.

Leona Aglukkaq

Canadas miljøvernminister, Leona Aglukkaq godtar ikke at Greenpeace misbruker inuittene i sin egen kamp.

Foto: CHRIS WATTIE / Reuters

Miljøvernminister og medlem i Arktisk Råd, Leona Aglukkaq brukte sitt foredrag på Inuit Circumpolar Councils (ICC) generalforsamling i Inuvik til å påpeke at miljøaktivistgruppen Greenpeace bruker inuitter for å kjempe sin egen kamp.

Selfangst er viktig for Grønland

Leona Aglukkaq påpeker at Greenpeace har ødelagt markedet for salg av selskinn.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

– Vi må spørre oss om hvordan vi selv kan ta kontroll over vår egen fremtid, sier Agluqqak til Nunatsiaq Online.

Aglukkaq er selv inuitt, født og oppvokst i Inuvik i Northwest Territories (NWT). Hun representerer Det Konservative partiet, og nå oppfordrer hun inuittene til å ta opp kampen for sin tradisjonelle levemåte, men uten innblanding fra Greenpeace.

I sin tale til ICCs generalforsamling i Inuvik snakket Aglukkaq Greenpeace sitt engasjement i inuittenes tradisjonelle område. Organisasjonen prøver å alliere seg med inuittene i kampen mot seismiske undersøkelser i Clyde River utenfor kysten av Baffin Island.

– Bryr seg ikke om den menneskelige siden

Greenpeace prøver nå å stanse seismiske undersøkelser i nærheten av Baffin Bay og Davis-stredet utenfor østkysten av Nunavut. Denne prøveskytingen har allerede foregått i fem år og er ble i forrige måned godkjent av National Energy Board.

– Når du ser deg rundt i verden så er det ofte lett å bli fanget opp i de agendaer som noen miljøgrupper liker å sette opp uten å vurdere den menneskelige dimensjon, sier hun.

Tale Ellingvåg

Tale Ellingvåg, Greenpeace Norge.

Foto: Tonje Sofie Eriksson / Natur og ungdom

Greenpeace Norge reagerer på den canadiske miljøvernministerens synspunkter.

– Det er trist at det oppfordres til mindre samarbeid fra et så høyt hold som Canadas miljøvernminister. FNs siste delrapport sier sort på hvitt at de som kommer til å merke klimaendringene mest på kroppen her i nord er arktisk urbefolkning. Da er det ikke rart vi kjemper for å stoppe seismikk for oljeutvinning som skaper nettopp disse klimaendringene, i tillegg til å være risikabel, sier Tale Ellingvåg, kommunikasjonsassistent i Greenpeace Norge.

– Oljeutvinning i Arktis medfører en stor risiko for oljeutslipp i is, som man ikke har teknologi for å rydde opp. Dette kommer i tillegg til problemene seismikk kan medføre for fiskeforekomster i området. Jeg kan ikke tenke meg at noe av dette er ting inuittene ønsker seg, sier Ellingvåg.

Den canadiske miljøvernministeren mener at organisasjonen ikke helt forholder seg til virkeligheten.

– Realiteten er at det er mange miljøorganisasjoner går ut med at de taler for og representerer inuitter eller andre urfolk, samtidig som de kjemper imot den tradisjonelle levemåten som for eksempel selfangst, påpeker Aglukkaq.

Aglukkaq mener at grupper som dette ikke baserer sine kampanjer på fakta eller vitenskap, men i stedet på hva de selv forstår som høymoral.

– Stor skade for inuittenes selfangst

Det ironiske er at fra deres høymoralske ståsted, ser de helt bort fra de rettighetene og tradisjonene urfolk har.

Aglukkaq peker på Greenpeace sin kampanje med massiv feilinformasjon mot selfangst fra 1970-tallet og helt til vår tid, og de ødeleggende virkningene dette har hatt og fortsatt har den dag i dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Selfangst-demonsrasjon i Madrid

Det er demonstrasjoner mot selfangst, som denne i Madrid, som har ødelagt mye for inuittenes tradisjonelle levemåte, mener Leona Aglukkaq.

Foto: PEDRO ARMESTRE / AFP

Til syvende og sist er det inuittene som er ofre for denne feilinformasjonen, minner Aglukkaq om.

Aglukkaq minner også om en fersk lederartikkel, publisert i Nunatsiaq News, der Greenpeace beklaget overfor inuittene for skaden som kampanjen kan ha forårsaket.

– En unnskyldning er flott, men det bøter ikke på skaden som inuittsamfunnene har følt som et direkte resultat av deres handlinger. Dette er en perfekt illustrasjon på hvorfor det for oss inuitter er viktig å stå opp for vår måte å leve på, sier Aglukkaq.

– At forholdet mellom Greenpeace og inuittsamfunn har vært kjølig etter selsakene er noe vi tar på egen kappe. Vi står fullt bak beklagelsen som Aglukkaq henviser til, og vi håper det skal være mulig å legge dette bak oss, for å stå sammen i en kamp som til syvende og sist handler om å sikre menneskets rammer for å kunne leve og bo der de hører til, sier Ellingvåg.

Greenpeace-aktivisten mener at Canada ikke går foran som et godt eksempel når det gjelder behandlingen av urfolk.

– Jeg synes canadiske myndigheter bør ta en titt i speilet når det kommer til hvordan behandle urfolk og deres rettigheter. Hvor er omtanken for urfolk, som får grunnvann og livsmuligheter ødelagt av oljesand i Alberta? Her hadde det gjort seg med en engasjert miljøvernminister på banen, avslutter Ellingvåg.

Korte nyheter