Hopp til innhold

– Dette er mangelvare i nord

Reiselivsgründer vil bygge luksushotell i Finnmark som kan tiltrekke flere velstående turister nordover.

MOROCCO-HOTEL-MAMOUNIA MOROCCO-HOTEL-MAMOUNIA

Luksus hotellet Mamounia i Marrakech har soverom av det slaget som reiselivsgründer Jan Sortland mener Finnmark trenger. Uten sammenligning forøvrig størrelsesmessig med dette hotellet i Marokko, ønsker han å oppføre et luksushotell i Vest-Finnmark.

Foto: ABDELHAK SENNA / AFP

– Jeg tenker å lage det hotellet som til de grader setter Finmark på verdenskartet fordi det skal bli intet mindre enn det mest luksuriøse hotellet nord for Polarsirkelen noe sted i verden, sier Jan Sortland.

Han er grunnlegger og daglig leder i reiselivsfirmaet «Norwegian Adventures». Firmaet skreddersyr norgesbesøk for rike amerikanere, som gjerne bruker opptil 400.000 kr om dagen.

– Verst i nord

Jan Sortland.

Jan Sortland.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Luksushotellet som Sortland vil bygge i Finnmark kommer også til bli det mest luksuriøse hotellet i hele Norge.

Han har over flere år prøvd å utfordre hotellnæringen til å heve standarden.

Og det er Finnmark som kommer dårligst ut.

– Jeg må dessverre si at i Finnmark er det ingen hoteller eller overnattingssteder som er gode nok for dette markedet, de vi har lyktes å få til Finnmark er de få unntakene der hotell biten ikke har vært så viktig, men for 90 % av disse så er hotellet så viktig, at da dropper de hele Finnmark, sier Sortland.

Det fordi de mest velstående turistene ofte velger å droppe norgebesøket på grunn av dette.

– Det blir Vest-Finnmark

Han har så langt stort sett arrangert reiser til Vest-Finnmark, og det er også dit han vil legge det nye luksushotellet.

– Jeg vil foreløpig ikke si så mye om hvor hotellet skal ligge annet enn at det blir i Vest-Finnmark, sier Sortland.

Det vil nok også ta noen år før hotellet er en realitet.

– Dette er i sin spede begynnelse, men jeg planlegger i all fall å skape det produktet som alle disse menneskene har etterspurt disse årene som jeg har drevet i turistnæringen, sier Sortland.

– God opplevelse

Lafta tømmer, glass og naturstein er noen av materialene som han ser for seg hotellet skal bygges med. Luksushotellet skal og være inspirert av den lokale kulturen.

– Det er naturlig at bygget gjenspeiler en kombinasjon av samisk, norsk og russisk kultur, sier Sortland.

Selv om Sortland også kommer til å hente inspirasjon fra luksushoteller som han selv har besøkt, er det klart at hotellet i Finnmark blir mye mindre i omfang.

– Det skal bli et hotell som er en opplevelse i seg selv, og samtidig helt norsk/samisk med bare gjennomført god kvalitet på alle måter, sier han.

Røye stekes og kaffe kokes på bål

Langt flere rike turister ønsker å besøke Finnmark, blant annet på grunn av spesielle naturopplevelser, sier Jan Sortland. Det som må til for å styrke denne biten av turistmarkedet er overnattingssteder som er på høyde med de beste luksushoteller i verden.

Foto: Eilif Aslaksen

– Nordlys og det samiske

De av Sortlands velstående kunder som reiser nordover får se både de tradisjonelle turistattraksjonene, nyte naturen og oppleve hverdagslivet i Finnmark.

– Opplevelser i snøen, nordlys, kongekrabbe, isfiske og det samiske er jo noe som er stort for våre gjester å oppleve, vi er også så heldige at våre gjester får mulighet til å tilbringe en hel dag på jobb sammen med en reindriftsfamilie som vi samarbeider med, sier han.

Sortland mener at Finnmark har så mye å by på at potensialet er svært stort, også i forhold til de mest velstående turistene som tar turen til Norge.

Märtha Louise på Finnmarksvidda med en kjørerein

Samisk kultur, deriblant reindrift, er noe av det også de rikeste turistene ønsker å oppleve, når de først kommer til Norge. Her er det Prinsesse Märtha Louise som får leie en kjørerein.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Forankres lokalt

Han understreker at det er mye som fortsatt må avklares før byggingen starter.

– For meg er det viktig at dette gjøres i samarbeid med lokalbefolkningen og de som driver med primærnæringer i området, sier Sortland.

Dette er viktig for at turistene skal kunne oppleve produktet som ekte.

– Opplevelsene som vi tilbyr må være genuine og ekte fordi de som tar den lange reisen til Norge vil bli sjelelig og åndelig berørt, sier Sortland.

Må lære oss 5-stjerners service

Hilde Charlotte Solheim

Direktør for Virke reiseliv og kultur, Hilde Charlotte Solheim mener at dersom turistnæringen levere godt innhold så øker omsetningen per gjest betraktelig. Hun tror også i likhet med Sortland at det mulig å lokke flere pengesterke turister til Norge blant annet ved flere 5-stjerners hoteller.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Direktør for Virke reiseliv og kultur, Hilde Charlotte Solheim, bekrefter at norsk reiseliv har en utfordring med at det er få hoteller av høyere kvalitet.

– Det som er typisk for Norge er at hotellprodukter klumper seg sammen på midten, vi har knapt 5-stjerners produkter, i hvert fall ikke store hoteller med en piccolo og en tjener på hver hånd, sier Solheim.

Hun tror det er mulig for de unike små reiselibvsbedriftene i Norge å få til et slikt tilbud, men det hele næringen må bli mer bevisst på hva et slikt kvalitetskrav inebærer.

– Det er ofte menneskene det kommer an på, vi må lære oss hva 5-stjerners service er, og klare å ta vare på hele reisen, og hele produktet, sier Solheim.

Hun minner om at selv om dette såkalte High End-markedet, de mer velstående turistene, kun utgjør 3 prosent av de internasjonale turistene i Norge, så utgjør de 20 % av omsetningen for turistnæringen.

Korte nyheter

  • Stor utstilling med urfolkskunstnere: «Urfolkshistorier» i Bergen

    På fredag åpner vi den gigantiske utstillingen «Urfolkshistorier» på Kode i Bergen.

    Det er trolig første gang i Europa at et museum presenterer en så stor kunstutstilling med og av urfolk.

    Kuratorene representerer urfolk i Mexico, Brazil, New Zealand, Sápmi/Norden, Australia, Peru og Canada.

    Utstillingen teller til sammen 300 verk, 170 kunstnere og dekker sju regioner i verden.

    Utstillingen åpner fredag 26. april.

    Utstillingen er svært politisk, og har en egen avdeling om urfolksaktivisme.

    – Disse kunstnernes arbeid reflekterer deres liv - og selv om det er fra ulike kanter av verden går noen tema som en rød tråd: miljøødeleggelse, overgrep, frihetskamp og kulturundertrykkelse – men også en enorm overflod og livsglede.

    – Flere av kunstverkene representerer en viktig motstemme mot et økende overforbruk og naturødeleggelse, sier kurator Irene Snarby.

    De samiske kunstnerne er blant annet Britta Marakatt-Labba, Joar Nango, Ingunn Utsi og Máret Ánne Sara.

    Alexander Luna, Maxima Acuña in Tragadero Grande in front of the Laguna Azul, 2012 (detalj).
    Foto: Pressebilde
  • Møtes til protest mot president Lula

    Tusenvis av urfolk samlet seg mandag i Brasils hovedstad Brasilia til starten av den 20. «Free Land Camp».

    Den ukelange årlige leiren for urfolk i Brasil vil i år fokusere på å protestere mot president Luiz Inácio Lula da Silvas uoppfylte løfter om å opprette reservater og utvise ulovlige gruvearbeidere og landtyver fra deres territorier.

    I forrige uke opprettet Lula to nye reservater i stedet for de seks hans regjering hadde lovet i år.

    Under kunngjøringen erkjente han at «noen av vennene våre» ville bli frustrerte.

    Urfolksprotest i Brasilia
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK