Hopp til innhold

Lovløse tiltander i deler av Brasil

Forrige ukes drap av tre regnskogforkjempere i Brasil er de siste av tilsammen 1150 drap på regnskog-aktivister i løpet av de siste 20 årene.

Kistene til Joao Claudio Ribeiro da Silva og hans kone Maria do Espirito Santo

Kistene til Joao Claudio Ribeiro da Silva og hans kone Maria do Espirito Santo bæres til graven i Maraba, Brasil.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

For litt over en uke siden ble regnskogforkjemperen Adelino Ramos drept . Ramos var leder for småbøndenes organisasjon i Amazonas og hadde mottatt drapstrusler fra tømmerhoggere i området.

Drapet skjedde bare to dager etter at en annen regnskogforkjemper, Joao Claudio Ribeiro da Silva, ble skutt og drept, sammen med kona Maria do Espirito Santo.

– Økt spenning i Brasil

Debatten rundt den nye skogloven i Brasil har ført til økt spenning mellom miljøvernere og godseierlobbyen.

Bare timer før Kongressen skulle stemme over forslaget til ny skoglov i forrige uke ble miljøaktivistene Joao Cláudio Ribeiro da Silva og hans kone Maria do Espírito Santo da Silva skutt og drept i delstaten Pará.

Politiet retter mistanken mot selskaper som er knyttet til ulovlig hogst i området, skriver Regnskogfondet på sin nettside .

Torkjell Leira og en frosk.

Brasilansvarlig Torkjell Leira.

Foto: Regnskogfondet

– De regelrette henrettelsene av miljøaktivister i Amazonas viser oss den grusomme siden av kampen om ressursene i regnskogen, sier brasilansvarlig i Regnskogfondet Torkjell Leira.

Da Silva var en kjent kritiker av hogstselskapenes ulovlige praksis i Amazonas, og har mottatt drapstrusler i mange år. I følge myndighetene er det liten tvil om at paret ble drept på grunn av sitt arbeid. Ingenting ble stjålet og da Silva fikk øret kuttet av, trolig som bevis på at han var drept.

Utføres av såkalte «pistoleiros»

Da Silva-ekteparet og Ramos er de siste av 1150 aktivister som har blitt drept på grunn av landkonflikter i Brasil de siste 20 årene.

Den mest kjente var gummitapperlederen Chico Mendes, som ble skutt i 1988.

De fleste drapene utføres av såkalte «pistoleiros» – menn på oppdrag for hogstselskaper, gårdbrukere og bønder for å stilne protestene mot ulovlig ødeleggelse av regnskogen.

Så langt har mindre enn 100 saker har nådd rettssalen. Omtrent 80 leiemordere har blitt dømt og bare rundt 15 av de som har bestilt drapene har blitt stilt til ansvar, opplyser Regnskogfondet.

– Så lenge det er mulig å ta seg til rette uten å bli straffet for det, vil de som driver ulovlig hogst fortsette å drepe aktivister som står i veien for dem, sier Leira.



Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.