Tuttetreet er hogget ned
Foto: Magnus Stokka / NRK

«Tuttetreet» blir borte for godt

I årevis har barn i Stavanger-området kvitta seg med smokken ved å henge den på et tre ved Mosvatnet. Treet har gjenoppstått mer enn én gang, men nå er det slutt. For godt.

Tuttetreet

Tuttetreet slik det så ut etter å ha blitt tømt – og så fylt igjen – i mars 2010.

Foto: Camilla Hatleskog / NRK

«Tutten takk!»

Både avhengighet, oppdragelse, miljøvern og kulturminner er sentrale temaer i historien om Stavangers kanskje aller mest kjente tre. Og neppe vel har noen annen levende vekst begeistra, forarga og sysselsatt både kommuneansatte, gartnere, journalister, spiritcoacher, småbarnsforeldre og de aller minste i like stor grad som denne.

Nyheten slo ned som ei bombe tirsdag kveld: Kommunen vil ikke lenger at barn i området skal henge smokken, eller «tutten», på treet ved det populære turområdet. Det har blåst godt i det siste, og treet tuttene inntil nylig hang på, har knekt.

Men i stedet for å oppfordre til at barna finner seg et nytt tre, har kommunen fått nok.

«Hundrevis av plastdingser fra avtutta smårollinger ligger strødd. (...) de blir til søppel på bakken før eller senere uansett.», melder kommunen på Facebook.

I dag var mannskap fra kommunen på plass for å kutte ned treet med motorsag.

Det har vist seg vanskelig å finne ut nøyaktig når den aller første smokken blei hengt på treet langs den tre kilometer lange turløypa rundt Mosvatnet i Stavanger. Men trolig var det lenge før 2010 – året som fram til da blei tuttetreets kanskje mest dramatiske.

I dag i mars var nemlig tuttene plutselig borte. Spiritcoach Erill Bakketun sto raskt fram og fortalte at det var hun som hadde fjerna plastsmokkene. «Treet måtte få puste», mente Bakketun. Mens spørsmåla hagla måtte hun svare på hvorfor for snart seks år siden – men tuttetreet var straks tilbake.

Innslag fra mars 2010.

VIDEO: Gjorde smokkene at treet ikke fikk puste? Ja, mente spiritcoachen – nei, mente gartneren – i mars 2010.

Smokker fra tuttetreet i søppelkassa

En spiritcoach kasta alle smokkene i søppelet en marsdag i 2010. De kom kjapt opp igjen.

Foto: NRK

Allerede dagen etter fikk noen fatt i smokkene som hadde hengt på treet, og dermed var de oppe igjen.

Stavanger kommune vurderte den gang å erstatte tuttetreet med noe annet som kunne gjøre smokkavvenning til noe.

– En løsning kan bli å plassere ut en stor postkasse hvor smokkene, kan legges, og så kommer julenissen for å tømme kassen, sa daværende fagsjef for vei, park og idrett Torgeir Esig Sørensen, til NRK.

Men bare få måneder seinere blei tuttetreet nok en gang utsatt for personer som trolig mente at treet var enten feil type smokkeavvenning, dårlig barneoppdragelse, tilgrising av naturen eller visuell forsøpling.

Eller alt på en gang.

Innslag fra juli 2010.

VIDEO: En lørdag i juli 2010 oppdaga morgenens første turgåere at noen hadde sagd ned tuttetreet, og byens befolkninga samla seg på ny rundt treet.

En lørdag midt i fellesferien var nemlig treet, eller trærne – som det da hadde blitt til, sagd ned. Ingen gjerningsmann ga seg til kjenne. Et sommerdovent Stavanger våkna brått, og støtteerklæringene kom på løpende bånd. «La tuttetreet leve», var gjennomgangstonen rundt det juligrønne Mosvatnet.

«Tuttetreet» ved Mosvatnet i Stavanger, desember 2015

Slik så 'Tuttetreet' ut da det fortsatt var like helt. Bildet er tatt i desember 2015.

Foto: Eirin Larsen / NRK

Og kommunen hadde lagt planene om forandringer på is.

– Dette er så populært at det må videreføres. Det er en hjelp små barn å kvitte seg med smokken, og det vil vi hjelpe til med, sa fungerende park- og veisjef Jostein Tverrdal.

2016: Nå er det slutt. Treet er nede, og for mange småbarnsforeldre var det litt vemodig. Astrid Mykletun var tidlig ute for å sikre seg datterens smokker før treet ble hogget ned.

– Det er litt trist, for det er en milepæl å slutte med tutten. Datteren min hang tuttene her i høst, og nå henter jeg de slik at vi kan henge de på et tre ved hytta i stedet, sier Mykletun.

Tuttetreet hogges ned av Stavanger kommune

VIDEO: Slik så det ut da Tuttetreet ble fjernet for godt av Stavanger kommune.

Syvbarnsfar Jan Steffensen har hengt mange tutter på treet etter hvert som barna har vokst opp.

– Minstemann på halvannet år peker og vil stoppe hver gang vi kjører forbi tuttetreet, sier han.

Nå må de finne på noe annet når yngstemann en dag skal slutte med tutten, for kommunen har sørget for at treet blir borte.

– Vi har nå bestemt oss for å fjerne tuttetreet, for vi mener at det ikke er bra for naturen å henge opp tuttene. Det er plastikk, og hører ikke hjemme i naturen, sier seksjonsleder i Stavanger kommune Felicitas Heimann.

Med motorsag ble det omdiskuterte «Tuttetreet» fjernet for alltid.

Norge Rundt-innslag om «Tuttetreet» fra 2009.

VIDEO: Matheo var et av barna som har slutta med smokk ved å henge den på treet. Innslaget gikk i Norge Rundt i 2009.