Hopp til innhold

Politiet vil sikre Bybrua mot selvmord

– Det er tragisk og det binder opp store ressurser, sier politistasjonssjef Odd Tveit Jørgensen om Bybrua i Stavanger. Han vil ha høyere gjerder og får støtte fra pårørende og selvmordsforsker.

Bybrua i Stavanger

Pårørende, politi og eksperter mener alle at Bybrua i Stavanger må sikres mot selvmord.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Jeg synes det er skammelig. Det er mange løfter og slike ting, men pengene blir brukt helt feil, sier «Silje».

Hennes søster har flere ganger forsøkt å ta sitt eget liv. Nå vil Silje ha på plass høye gjerder på Bybrua i Stavanger for å hindre selvmord.

Les også: Stavanger vurderer å sikre bruer for å hindre selvmord

– Høyere gjerder vil i alle fall stoppe de impulsive selvmordene fra broen – og det er et sted å starte, sier hun.

Silje får støtte fra politistasjonssjef i Stavanger, Odd Tveit Jørgensen.

– Vi stiller oss positive til å få en bedre sikring. Gjerdet som er på brua i dag er så lavt at det er lett å passere for folk som vil hoppe fra brua, sier han.

Tveit Jørgensen vil ikke oppgi hvor mange som har tatt livet sitt fra broen, men sier at det er et problem, og at politiet bruker mye ressurser på å forhindre folk fra å hoppe.

– For det første er det tragisk med de det skjer med – det må vi prøve å forhindre. Men så binder det også opp store ressurser fra nødetatene, når vi må forhandle med folk som vil hoppe. Og på toppen av alt fører det til store trafikkproblemer, for vi må sperre trafikken når dette skjer, sier Tveit Jørgensen.

Odd Tveit Jørgensen

Odd Tveit Jørgensen, sjef ved Stavanger politistasjon.

Foto: EIRIK GJESDAL / NRK

Forsker: – Kan redde liv

Også en av landets fremste selvmordsforskere, professor Lars Mehlum ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging ved Universitetet i Oslo, mener høye gjerder er en god ide.

Lars Mehlum

Lars Mehlum, leder ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging ved Universitetet i Oslo.

Foto: NSSF

– Jeg vil anbefale dem på det sterkeste å gå i gang med å sikre broen, fordi det kan redde konkrete liv, sier han.

– Men går ikke personer som vil ta livet sitt bare videre til neste bro?

– Nei, i liten grad. For det første er det påfallende hvor lite det skjer, og for det andre så tar det gjerne årevis før de prøver igjen, og på den tiden er det mange menneskeliv som blir reddet, sier han.

Ifølge Mehlum er gjelder det samme når vi begrenser tilgang til andre selvmordsmetoder.

– Da går det lang tid før man eventuelt velger en annen metode. Når vi tenker på å ta vårt eget liv, så tenker vi på en spesiell metode, og hvis den ikke er tilgjengelig, så kan det bli med tanken, sier han.

Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging er i ferd med å evaluere tiltak mot selvmord på broer andre steder i landet på oppdrag fra Vegdirektoratet.

Suksess i Tromsø

Tromsøbrua fikk to og en halv meter høye gjerder allerede i 2005. Siden har ingen tatt sitt liv her, ifølge politistasjonssjef i Tromsø, Kurt Pettersen.

Kurt Pettersen

Kurt Pettersen, politistasjonssjef i Tromsø.

Foto: NRK

– Vi mener sikringen har vært en suksess. Før sikringen så hadde vi veldig mange hendelser og dødsfall som følge av hopp fra brua. Sikringen gjør dette mye vanskeligere. Det betyr at de bruker lengre tid, og at politiet får bedre tid til å komme til unnsetning, sier han.

Bestemmer seg i løpet av året

Det var Mats Danielsen fra Fremskrittspartiet som tok opp spørsmålet om sikring av bybrua i Stavanger i bystyret for en drøy måned siden. Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø kan ikke si når en eventuell sikring er på plass.

Christine Sagen Helgø

Christine Sagen Helgø, ordfører i Stavanger.

Foto: Stavanger kommune

– Hvis vi først bestemmer oss for å gjøre det, så må vi få dette på plass så fort som mulig, sier hun.

– Og når er det dere bestemmer dere?

– Jeg vet ikke, men jeg synes jo at vi bør klare å ta en avgjørelse på dette i løpet av året, absolutt, sier hun.

Først skal kommunen diskutere brosikring med blant andre vegvesenet og helsemyndigheter.

– Både Stavanger kommune og Vegvesenet ser på saken nå. Vegvesenet henter nå informasjon fra andre steder i landet, og det er enighet om at vi skal ha et møte mellom politi, helse og veimyndigheter hvor vi skal drøfte erfaringer og hvilke behov det er for tiltak på bybrua i Stavanger, sier Sagen Helgø.