Hopp til innhold

Vil servere pinnekjøtt til britene

Fatland Jæren ønsker å selge mer lam, og beveger seg ut på nye markeder. Nå vil de at engelskmennene skal få smaken på pinnekjøtt.

Pinnekjøtt Fatland

Pinnekjøtt fra Fatland skal bli eksportvare til Storbritannia dersom den salte tradisjonsmaten faller i smak hos britene.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

Det henger nyflådd storfe i taket på Fatland slakteri. Lammesesongen er over for nå, men likevel er det pinnekjøttet som vies mest oppmerksomhet fra konsernsjef Terje Wester på Fatland.

– Engelskmennene har ikke noen tradisjon for å spise verken pinnekjøtt eller fenalår, så vi skal servere dem begge deler, og prøve å få britene til å like norsk pinnekjøtt, sier Wester.

Terje Wester, konsernsjef Fatland

Terje Wester, konsernsjef i Fatland, vil gi britene smaken på pinnekjøtt.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

Konsernsjefen er ambisiøs. I fjor importerte Fatland omlag 1400 tonn lam fra England. Den trenden vil han nå snu, og i dag besøker landbruksministeren i Wales og et følge på åtte gjester slakteriet. Målet er å selge seg inn hos engelske ganer.

– Det er folk fra både industrien og næringa som ellers driver med lammeproduksjon i Wales, så det er en sammensatt gruppe, sier Wester om følget som skal få servert et lite stykke norsk matkultur på Fatland.

– Kan bli utfordrende

Men å få britiske ganer til å like pinnekjøttet kan bli vanskelig, tror slakter Albert Idsøe i Stavanger.

– Det tror jeg kan bli utfordrende, men også veldig morsom dersom de får det til. Først og fremst kan det være vanskelig fordi det er en tradisjonell konverseringsmetode som er veldig norsk. Etter det jeg vet finnes det noe liknende i Brasil i et lite omfang, men utover det finnes slike metoder bare i Norge, sier Idsøe.

Storfe Fatland

På slakteriet på Fatland Jæren henger storfe på rekke og rad. Nå ønsker konsernet å forlenge sesongen også for lam, og vil selge inn pinnekjøtt til Storbritannia.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

Vaner og smaksløker kan gjøre det utfordrende å slå an på det britiske markedet, tror Idsøe.

– Pinnekjøttet er en vare som er veldig salt og tørket. Det ser litt skummel ut, og det må gjøres en del med kjøttet i form av vanning og damping. Engelskmennene er mer vant med vanlig ferskt lam som de steker eller koker, med en mildere smak, sier han.

Vil forlenge sesongen

Wester mener at Fatlands kontakter i England har mulighet til å hjelpe dem inn i de rette utsalgene. Han ser liten økonomisk risiko ved forsøket, og er ikke redd for å mislykkes.

– Målet må være at pinnekjøttsesongen i Norge som starter i september og er ferdig til jul, kan erstattes med en ny sesong på vinteren der engelskmennene får kjøtt fra oss og serverer pinnekjøtt frem til påske. Da har vi utnyttet kapasitetene her, og får et større salg av lam, slik vi ønsker, sier Wester.