Det henger nyflådd storfe i taket på Fatland slakteri. Lammesesongen er over for nå, men likevel er det pinnekjøttet som vies mest oppmerksomhet fra konsernsjef Terje Wester på Fatland.
– Engelskmennene har ikke noen tradisjon for å spise verken pinnekjøtt eller fenalår, så vi skal servere dem begge deler, og prøve å få britene til å like norsk pinnekjøtt, sier Wester.
Konsernsjefen er ambisiøs. I fjor importerte Fatland omlag 1400 tonn lam fra England. Den trenden vil han nå snu, og i dag besøker landbruksministeren i Wales og et følge på åtte gjester slakteriet. Målet er å selge seg inn hos engelske ganer.
– Det er folk fra både industrien og næringa som ellers driver med lammeproduksjon i Wales, så det er en sammensatt gruppe, sier Wester om følget som skal få servert et lite stykke norsk matkultur på Fatland.
- LES OGSÅ: Idsøe bruker ikke lokalt pinnekjøtt
– Kan bli utfordrende
Men å få britiske ganer til å like pinnekjøttet kan bli vanskelig, tror slakter Albert Idsøe i Stavanger.
– Det tror jeg kan bli utfordrende, men også veldig morsom dersom de får det til. Først og fremst kan det være vanskelig fordi det er en tradisjonell konverseringsmetode som er veldig norsk. Etter det jeg vet finnes det noe liknende i Brasil i et lite omfang, men utover det finnes slike metoder bare i Norge, sier Idsøe.
Vaner og smaksløker kan gjøre det utfordrende å slå an på det britiske markedet, tror Idsøe.
– Pinnekjøttet er en vare som er veldig salt og tørket. Det ser litt skummel ut, og det må gjøres en del med kjøttet i form av vanning og damping. Engelskmennene er mer vant med vanlig ferskt lam som de steker eller koker, med en mildere smak, sier han.
- LES OGSÅ: Stadig flere velger denne retten til jul
Vil forlenge sesongen
Wester mener at Fatlands kontakter i England har mulighet til å hjelpe dem inn i de rette utsalgene. Han ser liten økonomisk risiko ved forsøket, og er ikke redd for å mislykkes.
– Målet må være at pinnekjøttsesongen i Norge som starter i september og er ferdig til jul, kan erstattes med en ny sesong på vinteren der engelskmennene får kjøtt fra oss og serverer pinnekjøtt frem til påske. Da har vi utnyttet kapasitetene her, og får et større salg av lam, slik vi ønsker, sier Wester.