Hopp til innhold

Her kan unge få leie leiligheten før de kjøper

Høye priser og krav til egenkapital gjør at unge må hjelpes inn på boligmarkedet. I Randaberg kan ti unge leie først, og kjøpe etterpå.

Leie-eie-prosjekt på Goa i Randaberg

Hele komplekset på Goa i Randaberg omfatter 32 boliger. Ti av leilighetene skal settes av til Leie-eie-prosjektet. Gjennom husleien kan beboerne spare opp egenkapital, som de igjen kan bruke til å kjøpe boligen med etter tre til seks år.

Foto: Stavanger Boligbyggelag/Arkipartner AS

– Det hele toppet seg litt i fjor. Profilerte rogalendinger flyttet ut fra regionen, og næringslivet slet med å få tak i folk fordi det var så dyrt å bo her, sier Cecilie Wathne, kommunikasjonssjef i Stavanger Boligbyggelag (SBBL).

Med Randaberg kommune og Husbanken på laget, tar de til høsten første spadestikk i byggingen av ti boliger litt utenom det vanlige.

På Goa i Randaberg skal det skal bygges 32 boliger i lavblokker, der ti av leilighetene er satt av til det såkalte «Nok snakk»/Leie-eie-prosjektet: Først får beboerne leie til gunstig pris, og deretter kan de kjøpe boligen med egenkapitalen som spares opp gjennom leien.

Silje Fredriksen

Silje Fredriksen.

Foto: Lina Merete Ravneng / NRK
Cecilie Wathne

Cecilie Wathne.

Foto: Lina Merete Ravneng / NRK

– De skal vite det meste

En av dem som kan ende med å få en av de ti leilighetene, er 22 år gamle Silje Fredriksen.

– Når du er 22, har du gjerne lyst til å komme deg ut av huset til mor og far, sier Silje Fredriksen.

– Hvor skal du, hva skal du gjøre, hvem skal du være sammen med, når kommer du hjem – de skal vite det meste, sier Fredriksen og ler.

– Egenkapital og lønn stopper meg, sier 22-åringen, som skal etablere seg i Stavanger-regionen, et av de tøffeste boligmarkedene i landet.

Da Fredriksen begynte på førskolelærerstudiene, bodde hun et halvt år i Bergen, men ellers har hun bodd hjemme i Randaberg. Hun har fagbrev, og planlegger å gjøre førskolelærerutdanningen ferdig, men prøver nå ut yrket ved å jobbe som assistent i en barnehage.

Kjøp etter tre år

Etter minst tre, maks seks år, kan leietakerene i Leie-eie bli boligeiere, og den nedbetalte andelen av lånet trekkes fra kjøpesummen.

Kommunikasjonssjef i Stavanger boligbyggelag (SBBL), Cecilie Wathne, sier de har lagt hodene i bløt for å å hjelpe unge inn på markedet.

– Politikerne har lenge etterlyst en god modell, og vi har 35.000 medlemmer som ser til oss for å finne en løsning, sier Wathne.

40 prosent lavere leie

SBBL oppgir at de nye leilighetene kommer til å være langt rimeligere enn hva som er vanlig i distriktet. Wathne anslår at boligene kommer til å koste i overkant av to millioner kroner når de står klare i 2015.

Dette gjør kjøpesummen omtrent 30 prosent lavere enn markedspris.

– Undersøkelser tidligere år viser at to av fem foreldre og besteforeldre har hjulpet ungene sine med egenkapital. Det er absolutt nødvendig med tiltak for dem som ikke har den muligheten. Når leien skal ligge rundt 40 prosent under markedspris, håper vi at det kan inspirere og oppmuntre til sparing av egenkapital, sier hun.

Visning

Svært mange unge er i dag avhengig av forskudd på arv, foreldre som stiller som kausjonister eller en god porsjon flaks for å bli boligeiere.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Må ha tilhørighet til Randaberg

Målgruppen er unge, nyutdannede, småbarnsfamilier og andre i etableringsfasen, men det er ikke hvem som helst som får innpass. Varaordfører i Randaberg kommune, Jarle Bø, sier tildelingskriteriene er vedtatt i formannskapet i Randaberg.

Kommunestyret behandler saken i nærmeste framtid.

– I korte trekk er det personer over 23 år, har bodd i Randaberg i fem år, eller som har hatt hovedarbeidsplassen sin i Randaberg de siste fem årene, sier Bø.

Når kvoten med randabergbuer er fylt opp, kan personer fra andre kommuner søke.

– Ny måte å tenke på

Stavanger Boligbyggelag har allerede blitt kontaktet av boligbyggelag i andre byer som ønsker å vite mer om prosjektet.

– Dette er en helt ny måte å tenke boligpolitikk på. Vi håper andre kommuner vil vise interesse for denne modellen, og kanskje sette i gang egne prosjekter. Det er et ganske beskjedent prosjekt i utgangspunktet, men dette er noe vi skal prøve ut. Er det vellykket, bygger vi mer, sier Wathne.

– Noen har klart det, men de er to

Silje Fredriksen har flere venner i samme situasjon som hun er i, men også noen som allerede har kjøpt leilighet.

– Noen heldige har klart det, men de er to.

Det er her hun har vokst opp, og det er her hun vil bo. Og hvis hun skal leie, har hun ikke råd til å spare. Foreldrene hennes forlater huset hvis hun skal invitere venner på middag, men hun ønsker seg et sted hvor hun kan innrede selv. Moren og faren vil heller at hun bor hjemme, slik at hun kan spare samtidig.

– Hvis jeg leier, betaler jeg jo ned på et lån til noen andre, sier hun.

Leie-eie prosjektet synes hun er en kjempeidé.

– Jeg kommer til å se på det, og kanskje søke, sier hun.

– Selv om det blir lenge å bo hjemme helt til 2015.