Hopp til innhold

Vil ha tilbake gull som Økokrim har beslaglagt

Gullsmykker verdt 1,8 millioner er beslaglagt i hvitvaskingssaken mot lederen i GNRD. Kona til lederen hevder smykkene er hennes, og krever å få dem tilbake. Nå skal Stavanger tingrett avgjøre gullstriden.

President i GNRD, Loai Deeb

Lederen i menneskerettighetsorganisasjonen GNRD, Loai Deeb, er siktet for hvitvasking av 100 millioner kroner. Blant tingene som Økokrim har beslaglagt i forbindelse med saken, er gull til en verdi av 1,8 millioner.

Foto: GNRD

Norskpalestineren Loai Deeb er sammen med organisasjonen han leder, Global Network for rights and Development, GNRD, siktet for hvitvasking av over 100 millioner kroner.

I sommer aksjonerte Økokrim mot menneskerettighetsorganisasjonen GNRD sitt hovedkontor i Stavanger og hjemme i Deeb sin bolig på Sola. Der fant de en del kontanter, men også gullsmykker til en verdi av 1,8 millioner.

Nå skal Stavanger tingrett avgjøre om gullet skal leveres tilbake. Kona til Loai Deeb hevder nemlig at gullsmykkene tilhører henne, og krever å få dem tilbake.

– Vanlig å gi gullsmykker

Hun gjentok dette i retten i dag. Der både hun og Loai Deeb var til stede.

Der ble det også sagt at det er vanlig i deres kultur å få gull i gaver, og at det er kvinnens rett å beholde det.

Håvard Kampen

Leder for hvitvaskingsteamet i Økokrim, Håvard Kampen.

Foto: Andreas Molland / NRK

– Nå er ikke jeg en ekspert på kulturer, men uavhengig av det så gjelder jo norsk lov i Norge. Og det er den vi håndterer og håndhever her i retten, sier leder for hvitvaskingsteamet i Økokrim, Håvard Kampen.

Beslaget er gjort av Økokrim, fordi de tror det kan stamme fra ulovlig virksomhet.

Loai Deeb nektet forsvareren å uttale seg til NRK, men sier i en kommentar at smykkene er tatt fra en som ikke er siktet i saken.

Kan ta lang tid å etterforske

Deeb kom som asylsøker til Norge for 18 år siden og satt i Sola kommunestyre for Arbeiderpartiet i 4 år, før han ble president i GNRD. En organisasjon som skal ha forgreininger til De forente arabiske emirater.

Økokrim mener organisasjonen får penger som stammer fra ulovlig virksomhet, og de er i gang med en tidkrevende etterforskning.

– I slike saker er det vanskelig å vurdere hvor lang tid man kommer til å bruke. Det skyldes at vi i stor grad er avhengige av et samarbeid med utenlandske myndigheter. Pengene stammer fra et annet land, og da må vi få hjelp for å kunne etterforske godt der, og det tar litt tid, sier Kampen.

Deeb selv avviser anklagene.