Hopp til innhold

Vil ha ravnestatue på Kaizersplass

En statue av ravnen på coveret til singelen «Hjerteknuser» bør stå på Kaizersplassen i Bryne sentrum, mener arkitektene.

Kaizersplass

Her, på Kaizersplassen i Bryne sentrum, vil arkitektene Asplan Viak at ravnestatuen skal stå.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Skambankt, Bergenfest 2014

Kaizersgitarist Terje Winterstø Røthing. Her på scenen med Skambankt.

Foto: Roy Bjørge

Ravn - Kaizers Orchestra

En statue av denne ravnen vil Asplan Viak ha på Kaizersplass.

– Vi har hørt om fans som har kommet helt fra Tyskland til Bryne for å se på Kaizersplassen, for så å finne en grå og trist parkeringsplass, sier gitarist Terje Winterstø Røthing i Kaizers Orchestra.

Men det skal det nå bli en endring på. I alle fall hvis arkitektfirmaet Asplan Viak får viljen sin. De har laget en første idéskisse for den planlagte Kaizersplassen, og et av elementene er en om lag 1,5 meter høy statue på sokkel, med tittelen «the bird».

– Høres ut som en veldig kul idé, sier gitarist Winterstø Røthing.

– Ravnen har en sterkt og dramatisk symboleffekt. Den går igjen i tematikk, så vel som i grafisk design og det visuelle sceneuttrykket til Kaizers Orchestra, så det likte jeg godt. Det er bedre enn å lage statuer av oss i bandet, humrer gitaristen når NRK presenterer planene for ham.

Kommunestyret i Time vedtok våren 2013, med knappest mulig flertall, at plassen mellom Bryne Mølle og Felleskjøpet skal hete Kaizersplassen, oppkalt etter byens eget rockeband som tok Norge med storm på klingende jærsk. Nå begynner planene å ta form.

Oljefat, brekkjern og smijernsroser

Dekket på plassen bør være i betong som sprekker opp noen steder, og der fugene fylles med små gatestein i granitt, mener arkitektene. De vil ha smijernsroser som stikker opp mellom betongflatene, høye søyler med klatreplanter og oljefat i forskjellige størrelser, der noen kan fylles med planter eller brukes som grill.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Strid om Kaizers plass på Bryne

Asplan Viak vil også gjenskape andre velkjente visuelle elementer fra Kaizers-universet, som lenestoler i betong og «fløyelsgardin-teppe» i marktegl. Dessuten blir lys et viktig element, og arkitektene vil gjerne ha både «stålamper», «lysekroner», lyskastere og røykmaskin.

Et av de mest kjente Kaizers-symbolene, nemlig gassmasken, vil arkitektene hente fram i en Kaizers-logo som freses ned i betongen. De har også en idé om å lage fotavtrykk av skosålene til medlemmene i bandet.

– Vi ønsker å antyde noe som er gjenkjennelig for fansen. Nå skal ideene omformes til konkrete forslag, uten at det blir banalt, sier gruppeleder for landskapsarkitektene i Asplan Viak, Heidi Kristin Urtegård.

Bandet vil ikke blande seg inn

Ifølge innstillingen fra rådmannen i Time vil opparbeidelse av Kaizersplassen koste cirka 6,7 millioner kroner. Rådmannen mener det vil være naturlig å dra representanter for bandet, naboer og ungdommer inn i den endelige utformingen. Men bandet vil ikke blande seg for mye inn.

– De tenker stort, akkurat som vi alltid har gjort. Men dette er ikke vårt initiativ, så derfor vil vi ikke legge noen føringer på utførelsen, sier Winterstø Røthing.

Uansett er han glad for at det snart skjer noe.

– Jeg synes det er veldig stas at dette kommer i sammenheng med en stor ungdomssatsing i samme området. Håper dette kan inspirere de unge til å satse på noe de virkelig har lyst til å gjøre, enten det gjelder musikk eller noe helt annet. Vi begynte på ungdomsklubben vi og, sier Winterstø Røthing.

Kaizersplass er en del av en større oppgradering i området langs Mølledammen og Fritz Røed skulpturpark. Plassen vil også grense opp mot et nytt kultursenter for ungdom og rock til 30 millioner kroner.

Saken skal til politisk behandling i formannskapet i Time 18. november, og i kommunestyret 9. desember.