Hopp til innhold

Vil gjøre kunstmuseet mer demokratisk

Stavangerkunstner vil la publikum være med og bestemme kunstinnkjøp til museene – og beskyldes for lettvint populisme.

Vibece Salthe og John Øivind Eggesbø

Vibece Salthe mener John Øivind Eggesbø sin idé om et mer demokratisk kunsmuseum er god.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Makt, kunst og demokrati

- Hvem eier historien? spør Museum Stavanger i sin markering av Grunnlovsjubileet.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Det her er Linda Karin Larsen som er nyutdannet fra kunstakademiet i Oslo, sier kunstner John Øyvind Eggesbø.

På Stavanger kunstmuseum viser han fram 83 kunstverk i en installasjon. Verkene er ikke plassert på veggen, men er samlet i tre store hyller på gulvet.

Samtlige kunstverk er laget av lokale kunstnere i Rogaland i løpet av museets levetid; men ingen av dem har noensinne blitt kjøpt inn av museet i Mosvannsparken.

Kontroversiell idé

Utstillingen er med i Museum Stavangers markering av Grunnlovsjubileet, der åtte lokale kunstnere ser på museet med et maktkritisk blikk. Eggesbø er en av dem. Han er også rektor ved Kunstskolen i Rogaland, og vil få fram at museenes dårlige økonomi går ut over samlingen, som han mener særlig mangler lokal samtidskunst.

– Dette er verk som både kunstnerne selv, og jeg, mener burde være interessante for museet å kjøpe, sier Eggesbø.

Han ønsker at publikum, gjennom en avstemning, skal velge hvilket verk som til slutt - formodentlig - vil bli kjøpt inn av museet.

– Hvorfor ikke la publikum ta det valget? Hvilke av de arbeidene her kan publikum se for seg at kan bli en del av samlingen, spør kunstneren, og innrømmer gjerne at ideen er kontroversiell.

– Jeg håper at publikum som har stemt også vil donere en hundrelapp til innkjøp av lokal kunst, sier Eggesbø.

Oppfordrer til spleiselag

Kunst på Stavanger kunstmuseum

Dersom kunstner John Øivind Eggesbø får det som han vil, kan kanskje et av disse kunstverkene bli kjøpt inn til Stavanger kunsmuseum.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

For pengesekken ved Stavanger kunstmuseum er for liten, sett i forhold til hva kunst koster i dag. Museet har et budsjett på tolv millioner kroner i år, men bare 790.000 kroner å kjøpe kunst for.

Situasjonen er den samme ved kunstmuseene i Bergen, Trondheim og Kristiansand. Derfor vil Eggesbø appellere til publikum. La de være med og bestemme, mot at de gir litt penger til museet.

– Vi kan leke litt mer med det systemet de har, der en faglig innkjøpskomité bestemmer hva som skal kjøpes. Det går an å spørre publikum oftere og si for eksempel: Her har vi ti gode verk, som vi har lyst til å kjøpe inn, og som burde ha vært en del av samlingen. Men vi har kun råd til ett av dem. Hjelp oss med å bestemme hvilket det skal være, og hjelp oss ved å bidra økonomisk, slik at vi kan kjøpe to i stedet for ett, oppfordrer Eggesbø.

For fungerende direktør ved Stavanger kunstmuseum, Vibece Salthe, er ideen ny.

– Ja, det har jeg aldri tenkt på før, så den må jeg få lov til tenke litt på, sier hun.

– Et populistisk forslag

Pontus Kyander

Nylig avgått direktør ved Trondheim kunstmuseum, Pontus Kyander, har svært lite til overs for Eggesbøs forslag.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK
John Øivind Eggesbø

- La oss danse litt annerledes, sier John Øivind Eggesbø, og ønsker at publikum skal få bestemme mer på kunstmuseene.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK
Vibece Salthe

Vibece Salthe holder muligheten for kunst-demokrati i Stavanger åpen.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

En som derimot legger forslaget rett på slaktebenken er Pontus Kyander. Han sluttet nylig som direktør ved Trondheim kunstmuseum, og mener forslaget vitner om populisme.

– Det er et dumt, billig og lettkjøpt poeng å skulle slippe inn all lokal kunst, og så la publikum bestemme Det er så mange andre vurderinger som må tas før man kjøper inn et nytt verk, sier Kyander.

Han mener at publikum ikke tenker like langsiktig som museumsledelsen.

– Et museum og en direktør har en langsiktig plan og visjon med samlingen, og kan ikke ta inn det som publikum tilfeldigvis liker til en hver tid. Det blir noe populistisk over det hele, sier han.

Inviterer til ny dans

Eggesbø tar på sin side kritikken med knusende ro. Å involvere publikum i større grad enn tidligere vil gi litt ekstra penger, og mye goodwill, mener han.

– Kyander er redd for det populistiske, men jeg sier ikke i min installasjon at det enten skal være folket eller fagmakta. Jeg sier – la oss danse litt annerledes, sier Eggesbø, som mener at museer generelt bør bli flinkere til å involvere publikum.

Kyander er på sin side redd for at kun de som roper høyest vil bli hørt hvis Eggesbøs forslag blir satt ut i praksis.

– Du har ofte en høylytt opinion som representerer et relativt fåtall. Innfører du dette kan vi få «de høylyttes despoti». Det blir som om en fotballtrener skal la publikum få bestemme hvem som skal få spille på banen og hvilke spillere som skal kjøpes. Som treneren har også museumsdirektøren en langsiktig plan, sier han.

Heller ikke det mener kunstskolerektoren er noe problem.

– Nei, engasjement er viktig, og supporterklubben til Viking har jo også makt. Jeg tror man vinner folks engasjement, sier Eggesbø.

Avgjøres før sommeren

Før sommeren får vi vite hvilket verk publikum i Stavanger har stemt fram. Om museet vil kjøpe verket til slutt, gjenstår likevel å se.

– Det er uansett en stor sjanse for det, men vi får se. Nå får folket bestemme, sier fungerende direktør Vibece Salte.

Hun mener publikum bør få si sin mening.

– Det er noe med å åpne opp, stole på publikum og hjelpe folk inn, sier hun, uten at hun dermed vil love å innføre ordningen Eggesbø foreslår.