Hopp til innhold

Nå kan det bli dobbelt så mange norske jordbær på markedet

Mattilsynet vil åpne for import av jordbærplanter fra Europa. Det kan gi norskproduserte jordbær både til 17. mai og til valgdagen. Jordbærbonde Geir Joa jubler og vil utvide sesongen til to avlinger årlig.

Innhøstingen av jordbær fra plasttunneler hos Geir Joa på Sola.

Geir Joa er en av landets største jordbærprodusenter, og vil gjerne doble produksjonen.

Foto: Alf Ove Hansen / NTB Scanpix

– Vi kan ikke være det eneste landet i Europa som bare skal produsere planter som høstes etter tolv måneder, sier jordbærbonde Geir Joa.

Landets jordbærprodusenter er langt unna å klare å mette det norske markedet i sommermånedene, og hvert år dukker belgiske og nederlandske jordbær opp i butikkene i starten og slutten av sesongen. Det kan det nå bli slutt på.

Mattilsynet har nemlig kommet med en anbefaling til Landbruksdepartementet om at jordbærdyrkere skal få lov å importere jordbærplanter fra utlandet. Det betyr at Geir Joa og resten av jordbærprodusentene kan utvide sesongen til to avlinger i året.

– Dette blir et stort løft for hele næringen. For alle som vil tilby norske gode jordbær over en lengre tidsperiode er dette en strålende nyhet, sier Joa.

I fjor ødela kulden for jordbærsesongen både hos Geir Joa og hos flere andre jordbærprodusenter i Norge.

Vidar Helgesen og Geir Joa

EU-statsråd Vidar Helgesen på besøk hos jordbærprodusent Geir Joa.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

– Listhaug ser på dette

I dag var EU-statsråd Vidar Helgesen, statsråd og stabssjef ved Statsministerens kontor som har ansvar for EØS-saker og Norges forhold til EU, på besøk i jordbærdrivhuset på Sola. Han ble overbevist om at mattilsynets konklusjon bør følges opp.

Jordbær

De fleste nordmenn mener norske jordbær er best i verden.

Foto: Erik Waage / NRK

– Landbruksministeren ser på dette. Vi synes jo at de norske jordbærene er de beste i verden og da er det veldig bra om vi kan få spise dem mer av året, sier Helgesen.

Til nå har ikke myndighetene tillatt import på grunn av fare for sykdom, men nå har altså Mattilsynet kommet med en ny anbefaling som tillater import, og den er oversendt Landbruksdepartementet.

– Det burde veie tungt. Mattilsynet er vårt fremste ekspertorgan på disse spørsmålene. Jeg skal ikke foregripe noe, men det er interessant. Nytenkning og innovasjon er det beste for forbrukerne, landbruket og næringslivet. Det vil vi støtte opp om, sier han.

Importerer planter og ikke bær

Det er import av jordbærplanter fra Nederland, Belgia og Sør-Tyskland som står øverst på ønskelisten til Joa. Disse plantesortene kan plukkes etter bare 60 dager. Selve bærene vokser altså i Norge, og skal smake like godt som de fra planter som har blitt produsert i Norge.

Europaminister Vidar Helgesen frykter utviklingen i Ungarn

Vidar Helgesen.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

– De belgiske plantene er like bra som de norske. Det er den vidunderlige sommeren vår som setter smak på bærene, sier Helgesen.

– De skal ikke produsere plantene som det importeres jordbær av i dag, men vi ønsker at de skal lage planter av Korona som høstes etter 60 dager. Det betyr at vi begynner i midten av mai og høster jevnt og trutt. Når Korona-sesongen er slutt den 25. juli så overtar den neste avlingen og da har vi jordbær med en fortreffelig smak i 3,5 måneder, sier Joa.

Han har vært rimelig sikker på at denne lovendringen vil komme en stund. Han har investert mellom og 7 og 8 millioner kroner de to siste årene.

– Det betyr at vi får produsere mer, og får en mye mer robust bedrift. Denne investeringen hadde vi ikke tatt hvis vi ikke trodde at vi ville få lov til å importere jordbærplanter, sier Joa.

Vil ha like vilkår som konkurrenter i Europa

Saken er ennå ikke løst politisk, men EU-statsråd Vidar Helgesen skal gjøre sitt for å få fortgang.

Jordbær

Jordbærene fra importerte Korona-planter skal være like gode som de fra planter produsert i Norge, lover Joa.

Foto: Erik Waage / NRK

– Dagens regelverk er hinderet. Skal vi konkurrere på et europeisk marked hvor jordbær fra kontinentet har tatt mer og mer av markedsandelene, så må de norske jordbærprodusentene få de samme konkurransevilkårene som sine europeiske konkurrenter. Det er et argument jeg har lett for å forstå, sier han.

– Jeg kommer til å ta med meg den klare beskjeden fra Geir om at det er ønske om fortgang slik at vi kan få jordbær både på 17. mai og på valgdagen, legger han til.

Men det blir ikke denne sesongen.

– Jeg håper å begynne å teste dette i 2015 og 2016 og være hundre prosent i gang med importerte planter i 2017, sier Joa.