Hopp til innhold

Vil bruke mindre sprøytemidler i uteområder

Stavanger kommune skal fra i år slutte å bruke giftige sprøytemidler på over 200 uteområder. Ugresset skal nå brennes og lukes vekk ved hjelp av gassbrennere.

Det er slutt på giftige sprøytemidler i Stavanger kommune. Ugresset på 200 uteområder skal nå brennes og lukes vekk med nye metoder.

VIDEO: Ifølge vedlikeholdsgartner, Yngve Selvik, tar lengre tid å fjerne gresset med gassbrenneren.

– Vi har byttet ut de giftige sprøytemidlene av miljømessige hensyn, men også av hensyn til mennsker. Gift er aldri godt for noen, sier kvalitetssikrer i park og vei-avdelingen i Stavanger kommune, Per Marcussson.

Per Marcusson

Per Marcusson i Stavanger kommune håper gassbrenneren kan være med på å holde uteområdene giftfrie.

Foto: Anders Fehn / NRK

Prosjektet er et samarbeid mellom Park og vei-avdelingen i Stavanger kommune og Stavanger Natur - og idrettsservice som har som mål og bli giftfrie.

Til nå har de kjøpt inn tre gassbrennere, som de skal prøve på 200 uteområder i Stavanger. Det er for å teste metoden, før de bestemmer seg om de vil bruke den permanent.

– Hvis ikke denne metoden fungerer vil vi se på andre alternativer som gir et giftfritt miljø, sier Marcusson.

Bruker lengre tid

Til nå har ikke vedlikeholdsgartner i Stavanger kommune, Yngve Selsvik, opplevd noen negative sider ved gassbrenneren. Ifølge Selvik er det en mer behagelig måte å fjerne ugress, fordi han blant annet slipper en giftflaske på ryggen.

I tillegg synes han det er en fordel å kunne bruke den blant folk og dyr.

– Det jeg har sett til nå er ganske bra. Den tar hestehov ganske fort, men det tar lengre tid å fjerne gresset, sier Selvik.

Vil være mer ugress i uteområdene

Gassbrenneren har ikke åpne flammer, men brenner plantenes røtter med ultafiolette stråler. Det er ikke før et par dager etter at ugresset er borte.

– Det går litt saktere enn ved giftsprøytning, fordi vi må gå over området flere ganger. Men jeg håper folk har forståelse for at det blir litt mer ugress i uteområdene, sier Marcusson.