Hopp til innhold

Video skal forhindre voldtekter

Politiet går ut med egen video i håp om å forhindre nye russevoldtekter til våren.

Politiet har laget egen video i håp om å forhindre flere russevoldtekter.

Politiet går nå ut med video for å gjøre russen oppmerksom på hva som karaktriseres som en voldtekt. Håpet er å redusere antall russevoldtekter.

Etter landstreffet for russen i Kongeparken i mai ble det anmeldt fire voldtektssaker. Alle sakene ble henlagt på grunn av manglende bevis.

Nå går politiet nye veier for å forhindre voldtekter under russetiden, blant annet med egen video.

I dag snakket leder for etterforskningsseksjonen ved Stavanger politistasjon, Kari Kjellstad, til årets russekull i forbidelse med Schizofrenidagene i Stavanger.

– Jeg fortalte årets russekull litt om voldtektssakene som vi ser mest av, det vi kaller for «nachspielvoldtekt». I den forbindelse ønsket jeg å informere russen om hva en voldtekt er, og hvordan vi kan forebygge dette, sier hun.

Oppsøkende politi

Kari Kjellstad

Leder for etterforskningsseksjonen ved Stavanger politistasjon, Kari Kjellstad, snakket om voldtekt til over 1500 fremtidige russ i dag.

Foto: Anders Fehn

Rogalandsrussen var i dag samlet i Stavanger Forum, for å høre flere foredrag om psykisk helse. Totalt møtte det over 1500 russ fra hele regionen.

Russevoldtekter var et av hovedpunktene. Ikke unaturlig, etter flere uoppklarte voldtektssaker etter årets Landstreff i Kongeparken.

– Politiet jobber nå med et voldtektsprosjekt. Her oppsøker vi russen, og vi vil snakke med dem om voldtekt. Samtidig vil politiet ta opp temaet om hvordan russen selv kan være med på å forhindre dette, sier Kjellstad.

Godt mottatt blant elevene

– Det treffer ungdommen ganske bra, sier Simen Åse, som til våren blir russ ved Bryne videregåande skule.

Han er svært positiv til at politiet nå vil oppsøke russen og gi dem bedre innsikt i hvordan de kan ta vare på hverandre.

– Dette gjør oss bedre klar over konsekvensene av en voldtekt. Hva som ikke er greit, og hva som er lov, sier han.

Snakker om voldtekt

Det samme mener Anne Maria Moa fra Sola videregående skole. Moa forteller at hun og venninnene har snakket om voldtekt flere ganger før russetiden setter i gang.

– Vi har snakket mye om hvordan vi kan ta vare på hverandre for å forhindre at dette skal skje, sier hun.

40 prosent av alle voldtekter skjer på fest, eller i festrelatert sammenheng. Derfor mener Kjellstad i politiet at det er helt avgjørende å komme ut med informasjon allerede nå - selv om det er over fem måneder til russen inntar gatene.

– De fleste gjerningsmenn er mellom 18 og 23 år. Dette er den aldersgruppen russen er inne i nå, sier Kjellstad.

Anne Maria Moa fra Sola forteller at hun kommer til å ta med seg mye av det politiet nevnte på konferansen i dag.

– Vi kommer til å gå samlet og ikke la noen gå alene, sier hun.