Hopp til innhold

Vi drikker mindre ute på byen

Reduserte åpningstider fører til mindre skjenking på utestedene i Stavanger.

Øltapping

Skjenkingen av alkohol på Stavangers utesteder datt som en stein etter at åpningstidene ble kraftig barbert i oljebyen i 2009.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

Skjenkingen av alkohol på Stavangers utesteder datt som en stein etter at åpningstidene ble kraftig barbert i oljebyen i 2009. Foreløpige tall fra Stavanger kommune viser at det ble skjenket 11 prosent mindre øl, 18 prosent mindre vin og 3 prosent mindre brennevin i fjor.

Alle de ti utestedene som topper ølskjenke-listen, har alle en markant tilbakegang.

Daglig leder Ståle Mørch i Dickens sier til Stavanger Aftenblad at den desidert viktigste årsaken er endringene i skjenketidene som ble innført i fjor sommer.

Aksjoner mot skjenkekutt

Mindre alkohol = mindre kultur

–For mange skjenkesteder betød dette at de fikk avkortet skjenketiden med halvannen time, midt i den tiden da omsetningen er størst. Det er klart slikt merkes, sier Ståle Mørch.

–Drikkes mer hjemme

Kommunalråd Odd Kristian Reme (Ap) gleder seg, men sier at han ikke vil bli forundret om det viser seg at hjemmeforbruket er gått opp.

Leder for skjenkeutvalget, Christine Sagen Helgø (H), vil derimot ikke være med på at det er en gladnyhet at det skjenkes mindre ute.

–Hvis konsumet er noenlunde konstant, betyr jo det at det drikkes mer hjemme. Jeg mener jo det er bedre at så mye som mulig av drikkingen skjer i kontrollerte former, sier Helgø.

Er det bra at det skjenkes mindre alkohol på utestedene?