Hopp til innhold

Vanskeligere å være ung i dag?

– Verden er mer komplisert for unge i dag enn før, mener psykologspesialist. I dag var flere tusen ungdommer samlet for å lære om psykisk helse. De etterlyste mer snakk om folkesykdommen.

Sølve Oftebro og Sander Nordbø

– Det er ikke slikt vi snakker om i vennegjengen. Det er litt tabu, sier skoleelevene Sølve Oftebro og Sander Nordbø. De deltok på Schizofrenidagene i Stavanger i dag.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Én av fem unge sliter med vanskelige tanker som kan utvikle seg til et psykisk problem, sier tallene fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Svein Øverland

Svein Øverland er spesialist innen barne- og ungdomspsykologi.

– Det er høye tall. Det har noe med å gjøre at verden blir mer og mer komplisert og det er vanskeligere å være ungdom i dag enn for noen år siden, sier Svein Øverland, spesialist innen barne- og ungdomspsykologi.

– Samfunnet er ikke åpent nok

I dag startet den årlige psykiatrikonferansen Schizofrenidagene i Stavanger. Tusenvis av ungdommer inviteres for å få mer informasjon, og for å snakke om psykisk helse. Øverland mener samfunnet er åpnere om psykisk sykdom i dag, men at vi fortsatt har en lang vei å gå.

– Psykiatrirelaterte problemer er langt mer vanlige enn hva folk tror. Mange tenker nok at slike ting gjelder naboen og ikke meg. Sannheten er at vi alle har en psykisk helse, enten vi vil eller ikke, sier Jan Erik Nilsen, faglig leder for Schizofrenidagene 2012.

Jan-Erik Nilsen

Jan-Erik Nilsen er sjefsykepleier ved SUS, Psykiatrisk divisjon og faglig leder for Schizofrenidagene 2012.

Foto: Norsk sykepleierforbund
Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap)

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

– Tidene har forandret seg

En av årets foredragsholdere er helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre som i dag skal snakke til 1700 russ om psykisk helse.

– Det er veldig overveldende og flott at jeg møter en slik forsamling om et så alvorlig og viktig tema som psykisk helse, sier Gahr Støre til NRK.

– Det er tydelig at tidene har forandret seg siden 1979 da jeg var russ. Da snakket vi ikke om dette. Nå er det åpenhet rundt at vi også har en psykisk helse i tillegg til en fysisk helse. At unge mennesker åpner seg for det synes jeg er veldig bra, sier han.

– Ikke slikt vi snakker om

Sølve Oftebro og Sander Nordbø går på Vågen VGS i Sandnes, og deltok på konferansen i dag.

– Det er ikke slikt vi snakker om i vennegjengen. Det er litt tabu, sier Oftebro.

– Jeg tror vi er litt mer åpne om det nå enn før, men jeg føler ikke at vi er så veldig åpne om det. Jeg har ikke opplevd at det har blitt snakket mye om det personlig. Det er tabu og litt skummelt. Flere må snakke om det slik at folk venner seg til tanken på å snakke om det, sier Nordbø.

– Vanskelig å oppsøke hjelp

– Vi snakker altfor lite om det, synes jeg. Det er veldig utbredt og jeg tror det er mange flere som sliter med det enn det vi tror. Folk trenger hjelp, og det må ikke være tabu å snakke om det, sier Brita Gudmestad, skoleelev fra Nærbø.

Hun tror de fleste vet at hjelpen finnes, men at de synes det er vanskelig å oppsøke den.

– Jeg tror de fleste vet at de kan få hjelp, men de synes det er vanskelig å bli stemplet som syk og ta det skrittet. Det er vanskelig for mange å gå til helsesøster eller til en psykolog, så mange trenger andre til å pushe dem, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre fortalte de fremmøtte ungdommene om viktigheten av å være åpen om psykisk sykdom.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Må møte ungdommene der de er

Svein Øverland holdt foredrag for skoleelevene som møtte opp i dag. Han mener konferanser som denne er viktige for å bedre situasjonen for dem som sliter, men stiller enda større krav til helsevesenet.

– Helsesystemet vårt er litt for konservativt, fortsatt i dag. Jeg tror man i større grad må sette ut tilbud som treffer ungdom der de faktisk er, sier han.

– Helsevesenet bør finne ut hvordan ungdom vil ha hjelp, og ta utgangspunkt i det. Ungdom er på internett nå, så man må være der i stedet for å gi dem på en brosjyre. Helsesystemet må tilpasse seg ungdommen, ikke omvendt, legger han til.

Rustne menn ikledd «Psyk?»

Rusten mann med "Psyk?"

I anledning Schizofrenidagene 2012 er Anthony Gormleys rustne menn ikledd hvite T-skjorter med påskriften «Psyk?». Her foran domkirken i Stavanger.

Foto: Stiftelsen for psykiatrisk opplysning

I anledning konferansen er Anthony Gormleys rustne menn i Stavanger-området ikledd hvite T-skjorter med påskriften «Psyk?».

– Hensikten er å sette lys på et tema som berører hele vårt samfunn. Det er ikke bare naboen som har en psykisk helse. Det trengs mer kunnskap og bedre forståelse. Det handler om at bryte ned barrierer og fordommer. Alle har vi nemlig en psykisk helse, sier Patrik Wallgren i stiftelsen Psykiatrisk Opplysning.

Årets konferanse handler om en helsetjeneste som er i rask endring. Om pasienter som har mer kunnskap, som krever mer og forventer raskere behandling.

– For å møte disse må helsepersonell bli mer effektive og fleksible på godt og vondt, sier Wallgren.

– Viktig å være åpen om det

Bare i Rogaland har 25 000 mottatt behandling for psykiske lidelser de fem siste årene. Totalt dreier det seg om 155 848 henvendelser, viser tall fra Stavanger universitetssykehus.

Helsedirektoratet presenterer informasjonen om at én av fem unge sliter psykisk.

– Sånn har det kanskje vært lenge, men nå er det åpenhet om det. Det er viktig å være åpen og minne hverandre på at vi har ansvar for hverandre og for oss selv. Alle kan få hjelp, sier Gahr Støre.

– Mange unge kjenner noen, eller opplever selv noe som kan kalles et psykisk problem. Dette veldig viktig at man tar tak i slike utfordringer tidlig, legger han til.