Hopp til innhold

– Urettferdig at fattige rammes når rike forurenser

Mange unge er opptatt av å være miljøbevisste, men vet mindre om hvordan klimaendringer og fattigdom henger sammen. Det skal ungdomsskoleelever i Rogaland nå lære mer om.

Kaja Hjertenes, Christine Midbøe og Kitty Helgø

Ungdomsskoleelevene Kaja Hjertenes og Kitty Helgø synes det er bra at ungdom kan hjelpe unge i fattige land. Idag lærer de om klima og fattigdom. I midten Christine Midbøe som er daglig leder i organisasjonen Hei Verden.

Foto: Kees Fjellvang / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Klima er jo noe vi hører veldig, veldig mye om på både TV og nyheter, men det er ikke noe vi lærer mye om på skolen. Hvis vi hadde lært mye om det, tror hadde vi kanskje gjort mere med enn vi gjør nå, sier Kitty Helgø og Kaja Hjertenes.

Der går på Kannik ungdomsskole i Stavanger, og er to av 62 elever fra 19 ungdomsskoler som i dag og i morgen er samla til seminar på ungdomshuset Metropolis i Stavanger.

Lærer om globale spørsmål

– Med elevseminaret ønsker vi å engasjere elever til å bli aktive samfunnsborgere. På seminaret får elevene ny kunnskap og innsikt i globale spørsmål, og i år er det klima og fattigdom som står på programmet, sier Christine Midbøe.

Hun er daglig leder i organisasjonen Hei Verden, som arrangerer seminaret.

Midbø forteller at interessen for seminaret er større enn noensinne, og også Kaja og Kitty er opptatt av klimaspørsmålene.

– Det er de rikeste landene som forurenser mest, men det er de fattigste som merker klimaendringene mest, og det er veldig urettferdig, sier de.

På seminaret diskuterer elevene hva denne sammenhengen har å si for dem, og hvordan det vi her i Norge gjør i hverdagen, betyr noe for unge i andre land.

Hei Verden-seminar om klima

Tidligere programleder i Newton, Ole Andre Sivertsen snakker de unge om hvordan det kan ha seg at vi snakker så mye om klimaendringene, men gjør så lite.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Blant annet får de unge se en film om bonden Kisilu i Kenya, som hvert år får avlingen sin ødelagt på grunn av klimaendringene, og de skal lage en foto- og videokampanje som de kan dele med medelevene sine etterpå.

– Små ting hjelper

Og Kaja og Kitty sier at det ofte er de små tingene som kan bidra til et bedre klima:

– Du kan reise kollektivt eller sykle eller gå til skolen.

– Kanskje vi kan drive med kildesortering og pante flasker.

– Og vi trenger ikke alltid ringe foreldrene og spørre om vi kan bli henta.