Hopp til innhold

Her får flypassasjerene undervisning i historie

Blant reiseklare flypassasjerer, tok marinearkeolog Endre Elvestad oppstilling, for å lære folk om slaget i Hafrsfjord.

Forsker underviser flypassasjerer

Det var flere nysgjerrige reisende som stoppa opp for å få en eksklusiv forelesning om spora som er funnet etter slaget i Hafrsfjord.

Foto: Universitetet i Stavanger

– Det var en som glemte tida da han sto her, og måtte løpe for å rekke flyet, sier marinebiolog Endre Elvestad.

I flere måneder har han søkt i sjøen ved Hafrsfjord, etter spor fra det historiske slaget, som trolig var i år 872. Onsdag holdt han foredrag om funnene på flyplassen på Sola.

– Vi har så vidt begynt med undersøkelsene. Det vi har funnet til nå, gjør oss mer og mer sikre på at det bare er et tidsspørsmål før det dukker opp noe i sjøen. Det kan være skip, våpen eller til og med vikinger, sier Elvestad.

Flere stoppa opp for å lære

Det var i anledning forskningdagene at han stilte opp for å fortelle reisende på flyplassen om det de vet om hendelsen. Forskningsdagene blir markert over hele landet, med rundt tusen arrangementer på 12 dager.

Noen av de reisende blei overraska da professoren spurte om de ville lære om slaget i Hafrsfjord, mens de venta på flyet. Anne Østlie hadde god tid før hun skulle på flyet til Italia.

– Jeg har alltid vært interessert i historie, så dette var midt i blinken. Når de har funnet noe konkret, er det alltid spennende, sier Østlie.

– Var ikke vond å be

Hun var langt fra den eneste som blei nysgjerrig. Jostein Tangen hadde vært på konferanse på Sola, og venta på flyet hjem til Oslo.

– Det er alltid spennende med forskning, så jeg var ikke så vond å be, sier han.

Og de fikk en grundig innføring, med både fakta og bildebevis. For PowerPoint-presentasjonen var også med arkeologen til flyplassen.

– Arkeologi er mye visuelt. Det er landskap og gjenstander, og da er det fint å vise det fram, sier Elvestad.

– Håper folk ikke har blitt skremt

Det er første gang et slikt stund har blitt gjort i Norge. De andre flyplassene som er med på dette er Alta, Tromsø, Trondheim, Førde, Florø, Volda og Kristiansand. Trolig skal mellom 20 og 30 forskere være i aksjon på disse åtte flyplassene.

– Jeg håper folk ikke har blitt altfor skremt. Det virker heldigvis ikke sånn, sier Elvestad.

Han tror også at temaet gjorde det lettere å lokke de reisende til seg.

– Folk flest er jo opptatt av historie, og slaget i Hafrsjord har alle elementer av en god historiefortelling i seg, sier han.