Hopp til innhold

Tusenårssteinen granskes

Steinen til Tusenårsstedet i Stavanger, kan være hugget av barn i India. Kommunen vil granske saken.

Domkirkeplassen i Stavanger
Foto: NRK

Granitten som er lagt på Tusenårsstedet i Stavanger er produsert under svært dårlige arbeidsforhold. Barn helt ned i 12-års alderen skal ha arbeidet med å hogge ut stein.

åstanden om barnearbeid og elendige arbeidsforhold kommer fram i en TV- dokumentar av Erling Borgen.

Stavanger kommune skriver på sin nettside at de ser alvorlig på saken.

Barnearbeid

- Jeg reiste uanmeldt til en landsby der de hogger ut steinsorten kuppam grey, som legges i Stavanger. Der så jeg arbeidere som jobbet barbeint uten beskyttelsesmaske, hjelm og vernehansker, forteller Erling Borgen til Stavanger Aftenblad. 

Han sier han unge gutter på 11-13 år  var i arbeid med å hogge stein.

Gransker påstanden

Stavanger kommune vil sikre at steinen  ikke er produsert av barn under uforsvarlige arbeidsforhold, og ser svært alvorlig på saken. Prosjektleder for Tusenårsstedet, Kari Smådal Turøy sier at firmaet som leverer steinen har garantert at ikke barn jobber med steinproduksjon.

Steinen er importert av firmaet Beer Sten i Fredrikstad. Stavanger kommune har bedt selskapet om tilbakemelding på påstandene som kommer fram i TV2-dokumentaren «De fattiges plass».

Kommunen vil avvente svar og dokumentasjon fra Beer Sten, før kommunen tar stilling til om dette er brudd på erklæringen vedrørende Yrkes- /fagetikk som ble signert ved kontraktsinngåelse.