Hopp til innhold

Nå kan du levere mobilen din fra deg trygt

Fra og med i dag kan du levere den gamle mobilen din til IVAR, uten å bekymre deg for at allmennheten kan få tak i dine gamle bilder. I tillegg blir de mobilene som ennå virker, fikset opp og solgt videre i utlandet.

trygg innlevering av mobil

Enkel og grei innlevering. Alt du trenger å gjøre er å legge mobilen oppi den hvite boksen på gjenvinningsanlegget, så trenger du ikke å tenke mer på den.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Tord Tjelflaat.

Tord Tjelflaat, assisterende avdelingsleder på gjenvinning hos IVAR.

Foto: Hanne Høyland / NRK

IVAR lanserer "Trygg innlevering av din mobil" i dag, som er et unikt pilotprosjekt i Rogaland, iverksatt av El-retur.

Det er en stor nyhet innen retur av mobiltelefoner. Systemet skal ta imot mobiler på gjenvinningsstasjonen på en sikker og trygg måte.

– Poenget er at folk skal kunne være trygge på at personlig og sensitiv informasjon i mobiltelefonen blir tatt hånd om, og ikke kommer på avveie, sier assisterende avdelingsleder på gjenvinning hos IVAR, Tord Tjelflaat.

Blir det en suksess, vil returordningen utarbeides til hele landet.

Mobilretur

Slik ser den nye mobilreturen ut.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Få leverer inn mobilen

For det er et problem at svært få nordmenn faktisk leverer mobilene sine til gjenvinning. Det selges hvert år to millioner mobiler i Norge, men IVAR mottar ikke mer enn mellom ti og femten prosent i retur.

– Det er altfor lite, i forhold til at det skal tas forsvarlig hånd om, sier Tjelflaat.

Noen av argumentene som har kommet i forbindelse med forbrukerundersøkelser, er at folk er redde for å få privat informasjon på avveie. Derfor bruker de andre metoder for å kvitte seg med problemet.

Da kastes mobiltelefonene gjerne i vanlig restavfall, noe som overhodet ikke bør skje, ifølge avdelingslederen.

– Mobiltelefoner inneholder miljøgifter som vi helst vil ta hånd om på en forsvarlig måte, sier han.

Vil gjenbruke mobilene

slik var det før

Før lå mobilene ubeskyttet hos IVAR, slik at det var lett å stjele dem for andre som benyttet seg av anlegget.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Ikke nok med det, 30 prosent av de mobilene som blir levert inn til gjenvinning hos IVAR er fortsatt brukbare. Nå vil gjenvinningsanlegget gjøre noe med nordmenns bruk og kast mentalitet.

– Selskapet "Alternativ data" vil slette alt innhold, slik at mobiltelefonene som er brukbare og kan brukes om igjen, kan selges ut i markedet igjen, sier Tjelflaat.

Og de mobilene som ikke brukes på ny blir demontert slik at metallene i mobilen vil bli gjenvunnet og brukt på ny igjen. Ann-Karin Både i Fremtiden i våre hender Stavanger, er svært positiv til prøveprosjektet.

– Jeg tror at aspektet med at du vet at mobilen kan bli brukt av andre er det som skal til for at folk gidder å dra ut for å levere mobilen sin, sier Både.

Har du en mobil du vil bli kvitt, er det kanskje ikke så dumt å levere den inn allerede i dag.

– Vi har kjøpt inn 500 kinobilletter som vi vil gi til folk som i dag leverer inn sin mobiltelefon her på Forus gjenvinningsstasjon, sier Tjelflaat.