Hopp til innhold

Lykkefølelsen mange leter etter

Norge kommer høyt opp på lykkeskalaen internasjonalt, men de færreste opplever lykke ofte gjennom hverdagen. – Vi kan gjøre små grep for å få det bedre, mener forfatter.

#nrklykke

NRK har bedt folk dele bilder av hva som gjør dem lykkelige. Det er det mange som har gjort, her er et lite utvalg.

Foto: Instagram/#nrklykke

May-Bente Høiland Lode

May-Bente Høiland Lode.

Foto: Mari Friestad / NRK

– Når jeg spør folk hvor lykkelige de egentlig er, ligger de fleste på mellom 10 og 20 prosent lykke gjennom dagen. Det er den prosentandelen de selv opplever, sier May-Bente Høiland Lode.

Hun jobber med å forsøke å heve arbeidsglede i norske bedrifter og hos privatpersoner, og kommer nå ut med boka Lykkekoden.

På FNs lykkebarometer tar Norge andreplassen over mest lykkelige land. Samtidig er det mange som holder kurs i hvordan du kan være lykkelig. Vi kan også se TV-programmer om lykke og lese bøker.

– Du må skifte brillene du har på deg

– Det er fortsatt behov for mer kunnskap. Det handler om å lære folk triksene som kan gi mer lykke i hverdagen, sier forfatteren.

I boka lister hun opp sju trinn til hvordan du kan fylle opp lykkefølelsen og fylle livet med mer av de tingene som gjør deg lykkelig.

– Det viktigste er å huske på at du har stor påvirkning i livet ditt selv. Det handler ikke så mye om det som skjer rundt deg, men at du faktisk kan styre responsen din på det du opplever, sier hun.

– Jeg pleier å kalle det for å skifte brillene du har på deg. Går du rundt med problembriller, er det dette du ser. Skifter du til løsningsbriller, ser du noe helt annet.

– Tell suksessene på jobben

Forfatteren opplever at det er særlig på jobben folk ikke er lykkelige. Da er det problembrillene som er på.

Boka Lykkekoden

Boka Lykkekoden.

– Vi trenger ikke å la oss selv være negative og lei hele tida. Vi kan gjøre noen små grep for å få det bedre. Det å telle suksessene på jobben, foran å se problemene, kan gi mye mer glede i hverdagen.

– En kan også bruke hjelpemidler for å skru opp lykkefølelsen. Det å danse eller høre på musikk fungerer for mange, sier hun.

– Handler ikke om å være lykkelig hele tida

Framstilling av det perfekte liv på sosiale medier, gjør at mange kan overdrive jakten på lykke, mener professor i samfunnspsykologi, Joar Vitterstø.

– Et press om å bli superlykkelig handler ofte mer om hva du vil at andre skal se, enn om at du tar kontrollen ved å gjøre det du faktisk selv ønsker å gjøre.

Også Høiland Lode tror alt lykkesnakket kan føre til mer press på å finne følelsen av lykke.

– Det handler ikke om å være lykkelig hele tida, eller å gå rundt å late som om du er lykkelig. For mange handler det om å fylle hverdagen med mer av det som gjør en glad. Da må en stille seg selv spørsmålet om hva dette er, sier hun.