Hopp til innhold

Skulle pare seg på andre siden av fjorden – fikk ta hurtigbåten

Når ferja ikke går, og værene skal sikre neste års lam, vet Ryfylke-bøndene og hurtigbåtselskapet råd.

Værer tok hurtigbåten

Sven Gil Westersjø og kona Ingeborg leier værene om bord i hurtigbåten. Den uvanlige overfarten skjedde lørdag kveld.

Foto: Kristiane Westersjø

«Det blei ein spennande lørdagskveld for dei to Hjelmelands-værane. Aldri vore ute å ferdast slik før! Og mon det var någen flotte Jøsnes-søyer i vente på nordsiå? Dei trippa forventningsfulle ned landgangen», står det på bygda Jøsnesets nettside.

Ferja som vanligvis går mellom Hjelmeland, Nesvik og Ombo er ute av drift på ubestemt tid etter at den kolliderte med ferjekaia sist uke.

Og når søyene sto på Jøsneset i Hjelmeland, klare til å bedekkes, og værene var på den andre siden av fjorden, hadde veien blitt lang for de firbente.

– Jeg kunne fått dem inn i lugaren

Det går erstatningsferje mellom Tau og Nesvik, men å reise fra Nesvik til Tau, og så kjøre fra Tau til Hjelmeland, hente værene og ta hele ruten tilbake igjen, hadde blitt en dagsreise.

Artikkelen fortsetter under bildeserien.

Hjelmeland - Nesvik er stengt

Søyene sto på halvøya Jøsneset, øverst i bildet, og værene var på Hjelmeland, nederst. Å ta omveien rundt Tau lenger sør var uaktuelt. Derfor ble passasjerbåten mellom Hjelmeland og Nesvik redningen.

Foto: Google maps
Værer tok hurtigbåten

– Herleg! Vel framme i bingen! Wow! Her var det verkeleg mange lekre ullkledde damer som trippa og smigra og gjorde seg til! Slett ikkje verst å være vær i kveld. Vær du sikker... Dette endar nok med mange flotte lam på Foss til våren, skriver josneset.no.

Foto: Kristiane Westersjø

Derfor spurte bonden Sven Gil Westersjø kapteinen om ikke værene kunne få ta hurtigbåten, som i ferjas fravær frakter passasjerer mellom ferjekaiene på Hjelmeland og Nesvik.

– Jon Arne er en gullklump han, og svarte «selvfølgelig». Jeg kunne til og med fått dem inn i lugaren hvis jeg ville det, sier Westersjø med referanse til skipperen på hurtigbåten, Jon Arne Helgøy.

– Skulle de hatt fårikål til julaften?

– Vi tar det som kommer, vi. Jeg tenkte som så at de har jo problemer nok der på Jøsneset, om de ikke skulle ende opp med fårikål til julaften fordi værene kom for sent, sier skipper Jon Arne Helgøy, men forsikrer at han ikke har helt frie tøyler for hvem som får komme om bord etter dette.

– Det nytter ikke å kle seg i hvit ull og prøve å lure seg med for å besøke damer på Jøsneset, sier Helgøy.

Westersjø forteller at værene blir lette å lede når de får på seg tau.

– Da vet de at det er damer i kikkerten, sier han.

– Skal få boltre seg om 14 dager

Hjemme på gården på Jøsneset har Westersjø 150 søyer. De neste 14 dagene skal alle insemineres. Værene brukes for å finne ut hvem som er i brunst og ikke. Deretter slipper værene til.

– De blir litt lurt i starten, men de skal få boltre seg om en 14 dagers tid. Hadde de hatt noe begrep om tid, hadde de nok gledet seg, sier sauebonden.

De første søyene er allerede inseminert, og bonden venter lamming i april.

– Når våren kommer, vil det forhåpentligvis leke lam på Jøsneset etter værene som kom med hurtigbåten, sier han.