Hopp til innhold

To av tre bedrifter vil arbeide svart

Det private markedet flommer over av mindre foretak som utfører svart arbeid. Nå står seriøse selskap i fare for å utkonkurreres og bli slått konkurs.

Bygg og anlegg er blant sektorene som trenger flere ansatte neste år.

Mange av dem som tilbyr byggtjenester tilbyr også å jobbe svart. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

NRK ringer på en annonse i lokalavisen Stavanger Aftenblad hvor polske arbeidere tilbyr håndverkstjenester til gode priser. Ganske raskt får vi spørsmål om vi trenger kvittering for arbeidet.

En fiktiv annonse NRK la ut på finn.no før helgen bekrefter det samme. Vi ønsket å se hvor stort det svarte markedet er og ba om pris på maling av stue, gang og soverom. Samtidig ga vi beskjed om at vi ønsket å få gjort arbeidet svart.

  • Se den fiktive annonsen nederst i artikkelen.
Maggi Andersen

Maggi Andersen er prosjektleder hos malerfirmaet Magne Henriksen på Sola.

Foto: Magne Henriksen AS

17 foretak besvarte annonsen. Kun malerfirmaet Magne Henriksen på Sola, svarte umiddelbart at svart arbeid var uaktuelt.

– Alle kunder er en potensiell kunde selv om de vil ha det svart. Det er vår oppgave å overbevise dem om at de ikke skal gjøre det, sier prosjektleder Maggi Andersen i det tradisjonsrike malerfirmaet på Sola.

Kun fire av tolv sa nei

Til de øvrige 16 bedriftene sendte NRK en ny mail og ba om bekreftelse på at tilbyderne kunne utføre arbeidet svart. Vi fikk svar fra 12 av dem.

John Inge Haugvaldstad i John Haugvaldstad AS

John Inge Haugvaldstad i John Haugvaldstad AS.

Foto: John Haugvaldstad AS

Seks bekreftet skriftlig at de ville jobbe svart, to ba oss om å ringe et oppgitt mobilnummer, men avviste ikke forespørselen. Kun fire av tolv sa nei.

– Jeg er jo overrasket over at det er såpass mange, men samtidig forbauser det meg ikke, sier John Inge Haugvaldstad i John Haugvaldstad AS.

Malerfirmaet fra Stavanger har eksistert i 70 år og opplever at stadig flere ukjente selskap dukker opp på markedet.

– Hvis det er så mange aktører som driver på det svarte markedet så er det prispressende, sier han.

Svar fra finn.no

Hvis du ikke vil betale moms koster det 150 kroner per time, står det i svaret.

Foto: Skjermdump

– Vi blir for dyre

– Konsekvensen er at vi som seriøse aktører rett og slett går konkurs. Det er ikke nok arbeid, ikke nok jobber å gi pris på. Vi blir for dyre i sammenligning, sier Maggi Andersen.

Malerfirmaet Magne Henriksen opplever i stadig større grad et tøffere arbeidsmarked og som opererer på den andre siden av loven.

– Det opplever vi daglig, sier hun.

Maler

Mange ønsker å få malt hus og pusset opp så billig som mulig, og velger svart arbeid for å spare penger.

Foto: Lehtikuva Oy / Scanpix

Har opplevd en kontroll på 25 år

NRKs undersøkelse viser at samtlige firma som bekreftet at de påtok seg oppdrag svart, er drevet av personer med utenlandske navn, de aller fleste øst-europeiske. Det stemmer også godt overens med den erfaringen norske firma innenfor bransjen har. Maggi Andersen etterlyser langt bedre kontroll med den virksomheten som foregår. Og som har økt dramatisk i omfang.

– De burde gått ut på byggeplasser og arbeidsplasser mye oftere, og rett og slett kontrollert hvem som er der og hva de gjør for noe, sier hun.

– På 25 år har jeg opplevd en gang at arbeidstilsynet har kommet til et bygg for å kontrollere, legger hun til.

Fiktiv annonse på finn.no
Foto: Skjermdump

Etter tre dager ble NRKs fiktive annonse fjernet av Finn.no. Bakgrunnen var at et av de seriøse firmaene på markedet tok kontakt og klaget.

«Avvist på grunn av useriøst innhold. Oppdraget er avvist da det oppfordrer til svart arbeid. Nye regler sier at den som kjøper svart kan bli straffet.», var beskjeden fra selskapet.