– De vil ha horn med ost og skinke, verken rundstykker eller bagetter er godt nok, de vil bare ha horn, sier baker Espen Albert og ler.
Hver sommer inntar en hærskare rogalendinger det blide Sørland. Og det er aller helst på vestsiden av Kristiansand at rogalendingene slår seg ned. Her blir de værende i opptil flere uker, i campingvogner, hytter og sommerhus.
NRK Rogaland ville finne ut hva sørlendinger egentlig syns om rogalendinger. I en sommerserie på radio har vi snakket med sørlendinger, som har gitt oss sine ærlige synspunkt på det å få turister fra sørvest på besøk hver sommer.
Baker i Kristiansand, Espen Albert, mener rogalendingene har en lang vei å gå når det kommer til å tilpasse seg.
– Når jeg reiser til Frankrike, smaker jeg på den bagettene de har der. Og jeg forventer ikke å få skoleboller, men spiser det de har å tilby. Kanskje det er noe for rogalendingene ... å tilpasse seg det stedet de besøker? sier han.
HØR RADIOREPORTASJEN HER:
Rogalendingene vil ikke prøve ut de populære lunsjrettene til baker Albert. De vil ha det som de er vant med hjemmefra.
– Som kunder er de direkte og sier ifra dersom ting ikke er som det skal være.
Heller ikke i bakerikøen klarer rogalendinger å tilpasse seg, mener folket i sør.
– De er for høylytte og må roe se litt ned ...
– De er gode til å ta seg til rette ...
– De er litt barduse ... selvsikre ... og litt brautene ...
Rogalendingen får altså stryk av sørlendingene når det kommer til å tilpasse seg.
– De kommer alltid først i køen, selv om det står en østlending på siden er det alltid rogalendingen som skal betjenes først – uansett. Jo, de er freidige og frimodige, sier bakeren.
På bakeriet hevder de selv at de er svært så tilpasningsdyktige.
– Vi tilpasser oss markedet. For to år siden lanserte jeg horn med ost og skinke i menyen vår, slik at vi kan tilby rogalendingene det om sommeren, sier Espen Albert (med smilet på lur).