Hopp til innhold

– Rogalendinger tilpasser seg ikke på ferie

Når rogalendingene inntar Sørlandet om sommeren, endrer en av bakerne i Kristiansand på menyen sin.

Flekkerøy
Foto: Svein Sundsdal / NRK

– De vil ha horn med ost og skinke, verken rundstykker eller bagetter er godt nok, de vil bare ha horn, sier baker Espen Albert og ler.

Hver sommer inntar en hærskare rogalendinger det blide Sørland. Og det er aller helst på vestsiden av Kristiansand at rogalendingene slår seg ned. Her blir de værende i opptil flere uker, i campingvogner, hytter og sommerhus.

Heimelaga baguettar

Hjemmelagde beguetter er ikke rogalendingene interessert i, mener bakeren i Kristiansand. Folket fra sørvest krever horn med ost og skink, mener han.

Foto: Egil Torheim / NRK

NRK Rogaland ville finne ut hva sørlendinger egentlig syns om rogalendinger. I en sommerserie på radio har vi snakket med sørlendinger, som har gitt oss sine ærlige synspunkt på det å få turister fra sørvest på besøk hver sommer.

Baker i Kristiansand, Espen Albert, mener rogalendingene har en lang vei å gå når det kommer til å tilpasse seg.

– Når jeg reiser til Frankrike, smaker jeg på den bagettene de har der. Og jeg forventer ikke å få skoleboller, men spiser det de har å tilby. Kanskje det er noe for rogalendingene ... å tilpasse seg det stedet de besøker? sier han.

HØR RADIOREPORTASJEN HER:

Rogalendingene vil ikke prøve ut de populære lunsjrettene til baker Albert. De vil ha det som de er vant med hjemmefra.

Espen Albert

Espen Albert er baker på et bakeri i Kristiansand sentrum.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

– Som kunder er de direkte og sier ifra dersom ting ikke er som det skal være.

Heller ikke i bakerikøen klarer rogalendinger å tilpasse seg, mener folket i sør.

– De er for høylytte og må roe se litt ned ...

– De er gode til å ta seg til rette ...

– De er litt barduse ... selvsikre ... og litt brautene ...

Rogalendingen får altså stryk av sørlendingene når det kommer til å tilpasse seg.

– De kommer alltid først i køen, selv om det står en østlending på siden er det alltid rogalendingen som skal betjenes først – uansett. Jo, de er freidige og frimodige, sier bakeren.

På bakeriet hevder de selv at de er svært så tilpasningsdyktige.

– Vi tilpasser oss markedet. For to år siden lanserte jeg horn med ost og skinke i menyen vår, slik at vi kan tilby rogalendingene det om sommeren, sier Espen Albert (med smilet på lur).