Hopp til innhold

Bare halve Norge får plass i tilfluktsrom

Landets 25.000 tilfluktsrom har bare plass til 2,5 millioner mennesker. – Endret trusselbilde i verden gjør at det ikke bygges flere, sier Sivilforsvaret.

Tilfluktsrom

Det er 25.000 tilfluktsrom i Norge i dag.

Foto: John Gunnar Skien / NRK

– Det blir mindre og mindre informasjon om tilfluktsrommene blant folk generelt, sier Sven Raugstad, sivilforsvarsadjutant i Rogaland sivilforsvarsdistrikt.

Det er omtrent 25.000 offentlige og private tilfluktsrom som kan brukes i krisesituasjoner i Norge i dag, men rommene tar bare halve Norges befolkning.

– Det har en sammenheng med den kalde krigen, da du skulle evakuere storbybefolkningen ut til distriktene. De med nøkkelfunksjoner skulle søke tilflukt i byene, sier Arne Bratlien, fagansvarlig for varsling og tilfluktsrom i Rogaland sivilforsvarsdistrikt.

– Endret verdenssituasjon

Sven Raugstad

Sven Raugstad i tilfluktsrommet i Vagleleiren.

Foto: John Gunnar Skien / NRK

Kåre Willoch har tidligere gått ut og advart mot sløyfing av tilfluktsrom, og mener endret trusselbilde i verden ikke er god nok grunn til å svekke beredskapen i landet.

– Verdenssituasjonen er under utvikling, og det er derfor mindre fokus på tilfluktsrom i dag. Under den kalde krigen skulle de beskytte befolkningen under flyangrep, og i dag er det mindre fokus på det, sier Bratlien.

1800 i Rogaland

Rogaland har i dag 1800 tilfluktsrom i private og offentlige bygg. Ett av dem er i Vagleleiren i Sandnes, som rommer 180 personer. Med tjukke armerte vegger og blytunge dører skal det beskytte mot krigsangrep.

– All radioaktiv stråling og kjemisk forurensing er stengt ute. Filtreringsanlegg fanger opp luften og renser den, sier Sven Raugstad.

Også i Rogaland er det bare plass til halve fylkets befolkning i tilfluktsrommene.

– Det har ikke blitt bygget tilfluktsrom på flere år. Stavanger og Sandnes har hatt stor tilflytting, og da er det ikke plass til alle, sier Arne Bratlien.