Hopp til innhold

– Ingenting tilsa at jeg skulle få hjerneslag

Lin Giske Andersen fikk hjerneslag som 42-åring. Det kom som lyn fra klar himmel, og ble ikke fanget opp som hjerneslag. Hun mener den livreddende kampanjen fra helsemyndighetene er misvisende.

Fikk hjerneslag, hadde ingen av symptomene

VIDEO: Lin Giske Andersen fikk hjerneslag som 42-åring. Det kom som lyn fra klar himmel, og ble ikke fanget opp som hjerneslag. Ole Andreas Bø/NRK.

– Da jeg kom ut her, mistet jeg plutselig synet på det ene øyet, og så blinket det på det andre. Jeg snur meg rundt. Jeg klarer ikke se huset, ingenting. Jeg blir veldig redd. Du skjønner at noe er fryktelig galt når noe sånt skjer.

Småbarnsmoren Lin Giske Andersen skulle bare ut med søppel en sein kveldsstund. På sykehuset ble symptomene ikke fanget opp som hjerneslag. Disse symptomene er heller ikke med i kampanjen fra helsedirektoratet, som skal få flere til rask behandling.

– Ved Haukeland sykehus i Bergen nevner de bortfall av syn som et av de tre viktigste tegnene på slag, sier Giske Andersen.

– Klarer du det, har du ikke tegn på slag

Helseminister Bent Høie lovet i Dagsrevyen tirsdag mer hjelp til de 15 000 som hvert år får slag her i landet.

Erik Hauge Engebretsen

Seksjonsoverlege Erik Hauge Engebretsen presenterte på Dagsrevyen tirsdag regelen for hva en skal se etter ved mistanke om hjerneslag.

Foto: NRK

Da ble det gitt denne oppskriften på hva en skal se etter fra seksjonsoverlege Erik Hauge Engebretsen:

«– Det hver enkelt kan gjøre, er å se seg selv i speilet. Smile, løfte armene over hodet, og si setningen solen skinner i dag. Klarer du det så har du ikke tegn på noe slag.»

– Kampanjen gir feil signal

– Jeg hadde ingen av de tegnene, men jeg hadde fremdeles slag. Derfor reagerer jeg når en seksjonsoverlege kan gå ut og si at dersom du ikke har disse tegnene, så har du ikke slag, sier Giske Andersen.

Hun mener kampanjen gir et helt feil signal.

Lin Iren Giske Andersen

Lin Giske Andersen synes helsemyndighetenes hjerneslag-kampanje er snever og misvisende.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg forstår at en må kommunisere enkelt og greit for å nå ut til mange, men det er og mange som har andre tegn, og som likevel har slag. Da risikerer de å ikke bli fanget opp av helsevesenet, sier hun.

Enkelt budskap når mange

Men for legene er det viktig å spisse budskapet.

– Jeg skjønner selvfølgelig at hun reagerer. Det er alltid noen som ikke blir fanget opp i en enkel regel. det gjør det ikke mindre viktig å kommunisere den regelen. Det er åtti prosent som fanges opp. Jo enklere budskapet til befolkningen er, jo mer får du inn, mener Martin Kurz, som er seksjonsoverlege ved Stavanger universitetssykehus.

Martin Kurz

Seksjonsoverlege Martin Kurz ved Stavanger Universitetssykehus mener det er viktig at et enkelt budskap når mange.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Rask behandling gjør den store forskjellen. Ett år etter hjerneslaget er Lin Giske Andersen fortsatt sykemeldt.

– Jeg er en av dem som har fått slag, og som det ikke viser noen ting på, men det er kaos inne i hodet likevel. Det tar dessverre mye lengre tid enn jeg noen gang hadde trodd at det skulle gjøre, sier hun.