Hopp til innhold

Streiken stenger flere oljefelt

Statoil stenger ned ytterligere tre oljefelt i forbindelse med streiken på norsk sokkel. – En provokasjon, mener forbundene som streiker. – De må være voksne nok til å ta ansvar, svarer arbeidsgiveren.

Oseberg C

Oseberg C er en av plattformene som nå stenges. Fra før rammes Heidrun-feltet og industrianlegget Tjeldbergodden på Nordmøre i tillegg til Oseberg.

Foto: Remi Sagen / NRK

Tirsdag besluttet Statoil å stenge ned tre nye oljefelt og plattformene Brage, Huldra, Veslefrikk A og B og Oseberg C i forbindelse med streiken på norsk sokkel.

Hilde-Marit Rysst

Hilde-Marit Rysst, Safe.

Foto: SAFE
Leif Sande leder Industri Energi

Leif Sande, Industri Energi.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– En provokasjon, og et åpenbart forsøk på å presse regjeringen til å vedta tvungen lønnsnemnd, skriver forbundslederne i Safe og Industri Energi i en pressemelding.

Oljefeltene som nå stenges, er knyttet opp mot Oseberg Feltsenter, der ansatte fra Safe, Industri Energi og Lederne er tatt ut i streik.

– Derfor må de stenges, sier Kjetil Hjertvik, informasjonssjef i Oljeindustriens Landsforening (OLF).

– 180 mill. i daglig tap

– Når de virker litt overrasket over at streiken får større konsekvenser enn forutsatt, kan det nesten virke som de ikke har kontroll på det de driver med, sier Hjertvik.

Ifølge OLF er det streiken ved Oseberg feltsenter som gjør at transporten av olje og gass fra feltene må stoppe.

Dette betyr ytterligere 30 millioner kroner i tap per dag – på toppen av de 150 millionene streiken kostet de første dagene.

De må være voksne nok til å ta ansvar for hva de gjør.

Kjetil Hjertvik, informasjonssjef i OLF

Forbundene presiserer at Statoil hadde fått dispensasjon dersom en slik søknad hadde blitt levert dem.

– Hadde blitt innvilget på minuttet

– En søknad fra Statoil hadde blitt innvilget på minuttet. Men uten å kontakte den sentrale streikekomiteen, velger Statoil å stenge ned. Det vitner om at arbeidsgiverne ikke oppfatter oss som en likeverdig aktør som de vil forholde seg til, sier Leif Sande, leder i Industri Energi.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kjetil Hjertvik

– Hvis forbundene kjører streik under forventning av at vi skal søke dispensasjon, lurer jeg på om de forstår konsekvensene, og kan streike, sier Kjetil Hjertvik, informasjonssjef i OLF.

Foto: Erik Waage / NRK

Hjertvik i OLF sier det er Statoil som til syvende og sist avgjør om de sender dispensasjon, men kjenner ikke til at det er planer om dette.

– Forbundene er klar over hva slags konsekvenser en slik streik får. Da må de være voksne nok til å ta ansvar for hva de gjør, og ikke sparke ballen over til oss, sier han.

Huldra-plattformen

Huldra-plattformen.

Veslefrikk

Veslefrikk-plattformen.

Foto: Statoil

Uenige om kostnadene

OLF meldte søndag at streiken påfører samfunnet kostnader på 150 millioner hver dag den pågår. Med tre nye oljefelt ute, øker summen til 180 millioner kroner, ifølge arbeidsgiverorganisasjonen.

Fagforeningene er ikke enige i OLFs beregninger.

– Tallene er tilbakevist av både oss og uavhengige økonomiske fagmiljøer.

– Tall vi har innhentet i dag, viser at Statoil helt unødvendig påfører seg selv et tap på 22 millioner daglig hvis de velger stenger de tre feltene, skriver Safe og Industri Energi i pressemeldingen.