Hopp til innhold

Regjeringen vil kontrollere akuttmottakene

I høst fikk mange kommuner ansvaret for akuttmottak for opp mot tusen personer omtrent over natta. Dersom det skjer igjen, vil regjeringen ha statlig styring.

Telenorbygget, Forus akuttmottak

Stavanger kommune godkjente raskt akuttmottaket på Forus da det kom mange flyktninger med behov for et midlertidig hjem i høst.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Jeg synes forslaget er unødvendig. Vi har vist at vi klarer å opprette akuttmottak for mange mennesker på kort tid, sier Bjørg Tysdal Moe (KrF), som er varaordfører i Stavanger.

Bjørg Tysdal Moe

Bjørg Tysdal Moe (KrF) mener Stavanger kommune har vist at de kan handle raskt og effektivt ved behov for akutte overnattingsplasser.

Foto: NRK

I slike situasjoner har kommunen mulighet til å gjøre unntak fra de vanlige reglene i plan- og bygningsloven. Blant annet kan de godkjenne midlertidig bruksendring av bygg uten å sende ut vanlig nabovarsel for å spare tid. Det gjorde Stavanger kommune da akuttmottaket på Forus ble oppretta i høst. I stedet leverte kommunen lapper i postkassene til naboene og invitere til informasjonsmøte.

– Har ikke hatt behov

Regjeringen vil nå at staten, og ikke kommunene, skal ha denne muligheten i en krisesituasjom. Forslaget kommer på bakgrunn av de mange flyktningene som kom til Norge i høst. Leder for kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp), sier det ikke er fordi kommunene har gjort en dårlig jobb at forslaget kommer.

Helge André Njåastad (Frp) utenfor Stortinget

Helge André Njåstad (Frp) mener at statlig styring av akutte overnattingssteder vil gjøre prosessen raskere.

Foto: Andrea Øien Sæverud / NPK

– Vi har ikke hatt behov for en slik hjemmel, men vi så i høst at vi ikke hadde en slik hjemmel. Vi ønsker at hjemmelen skal gjelde i krisesituasjoner slik som flyktningene som kommer, men også ved naturkatastrofer og andre typer krise, sier Njåstad.

Ønsker raskere behandling

Forslaget var på høring i Stortinget tirsdag, og skal nå behandles i kommunalkomiteen. Deretter kommer det trolig til behandling i Stortinget i begynnelsen av mars. Njåstad mener at mottakene kan opprettes raskere om staten styrer prosessen, selv om kommunene fortsatt skal inkluderes.

– I dag er det veldig mange høringer og formelle prosesser som gjør at ting tar tid. Hvis vi kan sette til side noe av dette, kan vi handle raskere, sier han.

Tysdal Moe er ikke enig.

– Kommunen har kompetansen

– Helse, miljø og sikkerhet må fortsatt tas hensyn til, og det tar litt tid. Det fikk vi til å gjøre kjapt i Stavanger kommune med dagens lov, sier hun.

Helge Eide

Helge Eide i KS mener det er kommunene som har den beste kompetansen til å godkjenne bygg for akuttmottak.

Foto: Johnny Syversen

– Hvis man skal ha raskere handling og mindre byråkrati, skal man i hvert fall ikke overlate det til noen som vanligvis ikke behandler slike saker. Da må man bruke den kompetansen som finnes, og den finnes i kommunene, sier Helge Eide som er områdedirektør for interessepolitikk i kommunenes interesseorganisasjon, KS.

– Vi er helt sikre på at kommunene kan håndtere dette raskere enn hva et statlig byråkrati kan gjøre, sier han.