Hopp til innhold

Storstilt ebola-øvelse på SUS

Hva om Stavanger universitetssjukehus (SUS) plutselig må ta hånd om en ebolapasient? Det var scenarioet under en øvelse tirsdag.

Ebola-øvelse på SUS

Helsearbeidere i fullt verneutstyr er ikke akkurat et dagligdags syn i gangene på Stavanger universitetssjukehus.

I dag fikk ambulansesentralen melding om en mulig ebolapasient. Pasienten ble fraktet fra legevakten til isolatpost på SUS. Oslo universitetssykehus er hovedsykehus for ebolapasienter, men luftrommet er stengt pga. dårlig vær. Stavanger universitetssjukehus (SUS) må derfor ta hånd om pasienten selv.

Heldigvis har ikke dette skjedd – ennå. Det er bare en øvelse. Men SUS, nødetatene ved Helse Stavanger og legevakten i Stavanger kommune forbereder seg hvis det skulle skje: At en ebolapasient må behandles i Stavanger.

– Ebola er ikke så smittsomt, men konsekvensen av å bli smittet er stor. Så det er viktig for oss å øve på alle prosedyrer – hvordan man kler på seg, hvordan man skal håndtere utstyr, samtidig som vi skal godt ta vare på pasienten, sier beredskapssjef på SUS, Karin Sollid.

6000 døde

Med 16.000 smittede og 6000 døde av viruset på verdensbasis, er det utenkelige ikke så utenkelig likevel. Alle norske sykehus må være på tå hev for den livsfarlige og smittsomme sykdommen, som FN sier at truer fred og sikkerhet i verden.

I øvelsesscenarioet kommer en pasient til Legevakten. Han blør neseblod, har feber og er kvalm. Han kommer rett fra Guinea, hvor han har vært i en begravelse. Ebolaalarmen går. Da NRK er på stedet, er helsepersonell i gang med å klargjøre ambulansen som skal ta pasienten til de få meterne til SUS, hvor han så blir plassert på isolatposten.

Kle av personalet mest kritisk

– Det mest kritiske er å kle av og på personalet, sier Sollid.

Per 3. desember er 605 helsearbeidere smittet og 339 helsearbeidere døde av ebola. Smittefaren er størst når helsearbeidere kler av seg, ifølge beredskapssjefen.

– De er kanskje trøtte og slitne og kler derfor ikke av seg på riktig måte. Sånn får de viruset på hendene, og blir smittet når de da tar seg i ansiktet, sier Sollid.

– Vi er godt forberedt

På SUS har personalet fått på seg de karakteristiske isoleringsdraktene og pasienten er på plass i kuvøsen. Smittevernoverlege i Stavanger kommune, Janne Dahle-Melhus, konstaterer at øvelsen går bra.

– Vi er godt forberedt. Vi har gode prosedyrer, men uforutsette ting kan dukke opp. Derfor er det viktig med øvelser. For da ser vi de tingene som vi ikke har sett på forhånd, sier Dahle-Melhus.