Hopp til innhold

Statoil får bygge flytende vindpark

Skotske myndigheter har gitt Statoil tillatelse til å bygge den flytende vindkraftparken Hywind utenfor landets kyst. Prosjektet kan stå ferdig i 2017.

Hywind

Utanfor Karmøy i Rogaland står verdens første fullskala vindturbin, som er en pilot av Statoil-prosjektet Hywind.

Foto: Trude Refsahl/Statoil

Lisensen til testanlegget bestående av fem flytende turbiner utenfor Peterhead ble gitt av den skotske regjeringen mandag, skriver Sysla Grønn.

– Vi er glade for å ha fått denne godkjennelsen på plass og jobber nå mot en endelig investeringsbeslutning, sier pressetalskvinne Elin Isaksen i Statoil.

Havvindprosjektet er det første i Storbritannia og det største i verden, skriver den skotske regjeringen i en pressemelding. Hvis det blir gjennomført, kan turbinene gi strøm til nærmere 20.000 boliger.

Testet ut i Rogaland

I 2010 testet Statoil sin første flytende vindmølle utenfor Karmøy. Den var festa med tre forankringspåler i havbunnen, og elementet stakk 100 meter ned under havoverflata.

– Hywind er et meget spennende prosjekt med tanke på kraftproduksjon og teknisk nyvinning, sier den skotske viseførsteministeren John Swinney.

– Det er en anerkjennelse av vår energisektors ekspertise og dyktige medarbeidere at Statoil har valgt Skottland for bygging av verdens største flytende vindkraftverk, fortsetter han.

Natur og Ungdom: – Bra jobba

Torgeir Vestre

Torgeir Vestre, fagleder for Olje og Energi i Natur og Ungdom.

Foto: Natur og Ungdom

– Det er ikke ofte vi sier dette til Statoil, men bra jobba!, sier Torgeir Vestre, fagleder for olje og energi i Natur og Ungdom.

Han omtaler Hywind-prosjektet som et viktig vindu inn i den fornybare framtida, og etterlyser den samme satsningen fra norske myndigheter.

– Britiske myndigheter, i motsetning til norske, faktisk tør å satse. I Norge har vi et teoretisk potensiale for å produsere ren strøm fra offshore vindkraft tilsvarende hundre ganger vårt årlige strømforbruk. Likevel skjer det ingenting. Vi håper neste store vindraftprosjekt vil skje i norske farvann, men det vil kreve litt mer fra regjeringa sin side, sier Vestre.