Hopp til innhold

Må vaske for å få låne bassengene

Svømmeklubbene må nå ta vaskebøtta fatt, for at Stavanger kommune skal holde flere av skolebassengene åpne på kveldstid. Bassengkapasiteten er sprengt, men klubbene ofrer mye for å få tid i vannet.

Svømmeklubbene må nå ta vaskebøtta fatt, for at Stavanger kommune skal holde flere av skolebassengene åpne på kveldstid.

SE REPORTASJEN: Instruktør Brita Stang Aune må ta moppen fatt etter endt treningsøkt.

– Egentlig ganske negativt at vi er nødt å gjøre den jobben som ikke bare angår oss da, sier Brita Stang Aune, instruktør i Stavanger Svømme Club.

Brita Stang Aune

– GANSKE NEGATIVT: Brita Stang Aune synes lite om å måtte vaske opp etter alle brukerne, og ikke bare svømmeklubben, på kveldstid.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Det er svømmeklubbene som har fått vaske- og ryddejobben av kommunen på slutten av dagen, selv om også skolene bruker bassenget på dagtid. Endringene trådte i kraft fra årsskiftet (se detaljer i faktaboks til høyre).

– I stedet for å kutte tilbudet på Auglend og Kannik, så har de fått tilbud om å ta en del av kostnadene med renhold for å kunne drive aktiviteten selv, i stedet for at vi må si nei, sier Arne Tennfjord, idrettssjef i Stavanger kommune.

Krøll for svømmeopplæringa

Svømmeklubbene har fått en stadig høyere pris for å få låne bassengene til svømmekurs for de yngste. I tillegg er bassengene gamle, noe som byr på store problemer.

– Bassenget på Auglend skole var stengt på grunn av legionella. Kommunen har ingen andre basseng i nærheten som de kan tilby. Da hadde de to valg, det ene var å si til 250 unger at de ikke får svømmetilbud, sier Christin Svensen, leder i Stavanger Svømme Club.

Et annet alternativ, som klubben valgte å gå for, var å leie svømmebassenget på Alstor hotell. Dette kostet, men de ønske å lære de små kunsten å ta svømmetak.

– Det å lære seg å svømme er livsviktig. Dersom du ikke kan svømme, kan du drukne. Alle barn bør få et tilbud om å lære seg å svømme.

Sild i tønne

Kursinntektene fra svømmeopplæringa er klubben avhengig av, for å gi de svømmerne som vil satse et bedre tilbud. Men også for idrettssvømmerne er kapasiteten i bassengene er en stor bremsekloss.

– Det er nesten ingen av våre svømmere som får et tilbud på mer enn seks ganger i uka, når de egentlig har behov for dobbelt så mye trening for å konkurrere på lik linje med de beste i resten av Norge og utlandet, sier Svensen.

Og når hallen først er åpen skal det også være plass til publikum. Og konkurransesvømmerne må pakkes tettere sammen – men alt har en grense.

– En av fem treninger som var på planen, ble det ingenting av på grunn av uforutsette nedstengninger, sier Svensen.

Fra mai stenges alle svømmehaller i Stavanger i helgene, og da må klubbene betale for å trene. For kommunen har verken nok penger til å drifte eller oppgradere byens gamle basseng.

– De er bygd i en helt annen tid, og bare dimensjonert for skolebruk på dagtid, sier Tennfjord.

– Jeg føler andre idretter blir prioritert fordi det er dyrt å drive svømmehaller, sier Svensen.