Hopp til innhold

– Et ufattelig tap for klatremiljøet

Fredag mistet klatremiljøet i Norge to nære venner etter en ulykke ved Kjerag. – Dette preger oss sterkt, sier klatreren Kjetil Hjertvik.

Fortviler etter klatreulykke

Klatrer og nestleder for Bratte Rogalands venner forteller at hele klatremiljøet er i sjokk etter å ha mottatt beskjeden om at de har mistet to nære klatrevenner.

Foto: Erik Waage/privat / NRK

To erfarne og kjente storveggsklatrere ble fredag bekreftet omkommet etter en klatreulykke ved Kjerag i Lysefjorden .

Klatremiljøet i Norge er sterkt preget etter tapet av to klatrekompiser.

– Det er ikke mange som driver med sporten storveggsklatring i Norge, så de fleste kjenner noen over hele landet. Folk samler seg nå og snakker sammen. Jeg har vært i mange telefoner i kveld.

Det sier klatrer og nestleder i Bratte Rogalands venner, Kjetil Hjertvik, til NRK.no.

– Vi er satt ut i dag rett og slett, og dette preger oss sterkt, sier han.

– I verdensklasse

Han kjente begge de to klatrerne, som han omtaler som klatrere i verdensklasse.

– For oss er dette et ufattelig tap. De var kjente navn i klatremiljøet i mange land, og begge var blant de beste klatrerne i landet. De har gjort mye for klatringen i Norge, forteller Hjertvik.

– Begge to var regnet for å være i den øverste og ypperste eliten. Alle som klatret kjente de to navnene. De har store prestasjoner bak seg, sier Ture Bjørgen, leder for Rogaland alpine redningsgruppe hvor den ene omkomne var medlem.

De to omkomne var fra henholdsvis Rogaland og Oslo.

Funnet av sine egne

Den omkomne klatreren fra Rogaland var en sentral person Rogaland alpine redningsgruppe (RAR), den samme gruppen som fredag deltok i redningsaksjonen som ble satt i gang etter at de to ble meldt savnet.

Klatrerne la ut på klatreturen tirsdag, og hadde meldt at de skulle returnere torsdag

Da familiemedlemmer ikke fikk kontakt med dem på mobil fredag, ble et Sea-King-helikopter fra 330-skvadronen sendt ut i redningssøk etter de to.

I helikopteret satt medlemmer fra RAR som ble vitne til å se to nære venner henge livløse i klatretauet.

– Det har vært et sjokk, og en forferdelig opplevelse for oss alle. Den omkomne som var medlem i vår redningsgruppe har vært med på mange redningsoppdrag, og har hentet ut forulykkede mennesker i de bratte fjellveggene i området tidligere, sier Bjørgen.

– Dette er ubeskrivelig trist, sier han til NRK.no.

(artikkelen fortsetter)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skulle trolig isklatre

Selv om klatring er en risikosport, forteller både Bjørgen og Hjertvik at Kjerag blir ansett som et godt utviklet klatrested med god klatrekvalitet.

– Kjerags første ruter begynte på 80-tallet, og det har stadig blitt utviklet nye ruter. Han som var medlem hos oss var en av de mest erfarne Kjerag-klatrerne, sier lederen for RAR.

De siste årene har Kjerag har blitt veldig aktuelt når det gjelder isklatring og vinterklatring. Det er usikkert på om de klatret på is når ulykken skjedde.

– Det er usikkert hvor mye is det var i fjellveggene rundt Kjerag. De har begge klatret isruter der tidligere, og jeg har forstått at de var på jakt etter det denne gang også, sier Bjørgen.

Hentes ut lørdag

Lørdag skal flere medlemmer fra redningsgruppen være med å hente ut ut sine egne venner.

– Nå drar rundt seks mann hos oss sammen med 330-skvadronen for å hente dem lørdag morgen eller formiddag, sier han.

Klatreren Kjetil Hjertvik forteller til NRK at det viktigste nå er omtanken til de pårørende.

– Hver gang en ulykke som dette skjer er det svært dramatisk, også for miljøet. Men vi er mest opptatt av de pårørende, venner og familier til de omkomne. Det er de det er viktigst å ta vare på, sier han.

– Det handler om å ta vare på hverandre, avslutter Hjertvik.