Hopp til innhold

Han mener roboter kan redde oljebransjen

En ny boremetode kan bidra til å halvere borekostnadene og snu nedgangen i oljeindustrien. Bruk av robot kan bli billigere.

Å bore etter olje utgjør halvparten av kostnadene på norsk sokkel. Nå er håpet at en ny boremetode skal gjøre det billigere å hente opp olje, og dermed snu nedgangen i oljeindustrien.

Odd B. Skjærseth og West Group mener deres nye robotteknologi kan revolusjonere oljeindustrien. Foto: Ole Andreas Bø/NRK.

Å bore etter olje utgjør halvparten av kostnadene på norsk sokkel. Nå er håpet at en ny boremetode skal gjøre det billigere å hente opp olje, og dermed snu nedgangen i oljeindustrien.

– Dagens teknologi tilsvarer at man må stoppe hver 30. meter når man kjører til jobben. Med denne, hundre prosent robotiserte teknologien, kan man kjøre til jobben uten et eneste stopp, sier Odd B. Skjærseth, administrerende direktør hos West Group.

Roboten kobler på nye rør uten stans

Hans selskap har funnet opp en ny måte å bore etter olje på. I dag foregår boringen i Nordsjøen ved at oljearbeidere må koble på nye rør hver 30. meter. Da må altså boringen avbrytes jevnlig.

Men med den nye metoden vil en robotarm koble på nye rør mens boringen går kontinuerlig. Det betyr at boringen etter olje vil gå mye raskere.

– En brønn kan koste flere hundre millioner kroner. Det er en stor utgiftspost for oljeselskapene. Hvis du installerer denne på riggen halverer du borekostnadene, sier Skjærseth.

– Boring er halve kostnaden offshore

Sigmund Stokka

Sigmund Stokka, sjef ved forskningssenteret DrillWell.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK
Maiken Ree

Maiken Ree, informasjonssjef i Norsk olje og gass.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

De høye kostnadene på norsk sokkel får mye av skylden for nedgangen i oljeindustrien. Å gjøre boringen billigere vil derfor bety mye.

– Det er veldig dyrt. Det utgjør halvparten av bore- og brønnkostnadene på 100 milliarder per år. Bransjen har ikke vært flink nok til å tenke effektivisering når det gjelder boring, sier Sigmund Stokka, sjef ved forskningssenteret DrillWell.

– Vi streber alltid etter å få ned kostnadene og bli mer effektive. Det har vært økte kostnader innenfor boring, og bransjen må ta et felles løft for å få dem ned, sier informasjonssjef i Norsk olje og gass, Maiken Ree.

Skal testes på Ullandhaug

Om få måneder får det 30 år gamle landemerket Ullrigg selskap av et nytt boretårn til 200 millioner kroner. Her skal den nye robotteknologien testes ut i praksis.

– Det er et stort potensial for robotisering og effektivisering. Når marginene i oljebransjen blir mindre blir bransjen tvunget til å se på effektiviseringstiltak, sier Skjærseth i West Group.

– Vi ser absolutt at teknologi er en del av løsningen for å få ned borekostnadene. Det skjer veldig mye god teknologiutvikling innen boring, som kan testes og tas i bruk, sier Maiken Ree.

Flere nyheter fra Rogaland