Hopp til innhold

Slik har Egersund sikret seg mot ny bybrann

Egersund er en av ni kommuner som har verneverdig trehusbebyggelse som kan være utsatt for storbrann.

Leif Dybing

I 1845 ble brede branngater lagt gjennom Eigersund sentrum. Det forteller Leif Dybing, historiker og direktør på Dalane folkemuseum i Eigersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Brannen startet på hjørnet mellom Strandgata og Skriveralmenningen. Da brant hele ytre bydel i Eigersund. Fra den ytterste delen av Strandgata og inn til kirken og til Johan Feyersgate, sier Leif Dybing, historiker og direktør på Dalane folkemuseum i Eigersund.

Etter brannen ble det laget tre brede branngater som skulle hindre branner i å spre seg fra bydel til bydel. Det jobbes også kontinuerlig med moderne sikringstiltak mot branner i sentrum.

Les også: Brannsikringen ligger i huseiernes hender – brannvesenet får ikke gripe inn

Les også: Her er brannberedskapen fortsatt basert på tilkallingsmannskaper

Storbrannen i Lærdal har ført til stort fokus på sikkerheten i kommuner med utsatt trehusbebyggelse. I både Sogndalstrand og Egersund er det betydelig med gamle trehus. I Egersund brant 94 hus ned til grunnen i bybrannen i 1843. Det førte til tiltak mot brann som er synlige den dag i dag.

– Tenker mye på brannfaren

– Det foregår et arbeid med å sikre dette. Det er også en plan for Haugen-området, men det er ikke iverksatt de store tiltakene enda. Det gjenstår litt når det gjelder alarmanlegg og fysiske ting. Den gamle bydelen lenger ute skal sikres etter hvert, sier brannmester Svein Oscar Wigestrand i Eigersund brannvesen.

Sogndalsstrand

Det er opp til huseierne å sørge for brannsikkerheten i de vernede trehusene i Sogndalsstrand.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Er det stor fare for nye branner i Egersund sentrum?

– Vi har en mye tettere bebyggelse enn det Lærdal har, og med denne vinden vet vi at det er et problem. I tillegg er adkomsten til området er fra kun én vei. Tidlig varsling og innsats er viktig for å slukke brannen, sier Wigestrand.

– Huseiernes ansvar

I Sogndalstrand i Sokndal kommune finnes noen av de viktigste trehuskulturminnene i Norge. Eli Laupstad driver hotell og er opptatt av brannsikkerhet der.

– Når det er mennesker i sving kan det skje ting, men vi har sikret oss med sprinkling både innvendig og utvendig. Det er også viktig for oss å ha et nært samarbeid med det lokale brannvesenet. Brann opptar oss, og det er vi redd for. Det gjelder å sjekke og dobbeltsjekke, sier hun.

Varabrannsjef i Sokndal, Dagfinn Mydland påpeker at det er huseierne selv som står ansvarlige for sikring av husene. I Sogndalstrand er mange av husene feriehus og står tomme store deler av året.

– Mange hus er ubebodd og det er feriegjester som bruker dem. Når folk forlater husene må de se at alt er slukket og at strømmen er stengt av. Det er deres ansvar, sier han.