Hopp til innhold

Skal hindre flere i å begå selvmord

I Norge tar i underkant av 600 mennesker livet sitt hvert år. De fleste av dem har ikke vært i kontakt med hjelpeapparatet før selvmordet.

Depresjon

ILLUSTRASJONSBILDE: En viktig del av det nye helseprosjektet for å hindre selvmord, er å heve kompetansen til primærhelsetjenesten, allmennlegene, politi, helsesøstre og skolerådgivere.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Kommunene i Rogaland, Helse Fonna og Helse Stavangers psykiatrisk divisjoner setter på nyåret i gang landets første forebyggende selvmordsprosjekt.

– Formålet vårt er å hindre selvmord. Det bør ikke dø flere folk av selvmord enn i trafikken, sier Jan Olav Johannesen som er forskningssjef ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS).

I Norge dør mellom 500 til 600 av selvmord hvert år. De aller fleste som tar livet sitt har ikke vært i kontakt med hjelpeapparatet i tiden før selvmordet.

– Det er viktig at vi kommer i gang med forebyggingsarbeidet. Det skal være en veldig lav terskel for å kontakte oss for folk som sliter, sier Johannesen.

Får støtte fra etterlatte ved selvmord

– Vi synes det er veldig viktig å få ut mer informasjon om selvmord. Flere må få vite at det går fint an å snakke om det, sier Tom Sveinsvoll, som er fylkesleder for landsforeningen for etterlatte ved selvmord.

Han mistet sønnen sin for tre år siden. Sønnen Trygve André var bare 14 år da han tok sitt eget liv.

– Det finnes god hjelp. Det må flere mennesker få god informasjon om, og derfor er dette et godt og viktig prosjekt som nå settes i gang, sier Sveinsvoll.

Artikkelen fortsetter under videoen.

I ettermiddag var folk samla i Stavanger sentrum for å markere verdensdagen for forebygging av selvmord. Tom Sveinsvoll er en av dem som har mista en av sine kjære.

ARKIV: Sønnen til Tom Sveinsvoll var bare 14 år da han tok sitt eget liv. Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK.

Har stor tro på forbedring

En viktig del av det nye helseprosjektet for å hindre selvmord, er å heve kompetansen til primærhelsetjenesten, allmennlegene, politi, helsesøstre og skolerådgivere.

– Mange mennesker i disse yrkene kommer ofte i kontakt med personer som er i faresonen, sier Johannesen.

Han regner med å se at prosjektet har hatt en positiv effekt etter et par år.

– Flere studier viser at selvmordsforebyggende tiltak rettet mot befolkningen eller utvalgte deler av befolkningen har effekt. Vi har gode forutsetninger for å gjennomføre et forebyggende prosjekt som virker, sier forskningssjef Johannesen.