Video Siste måltid på Titanic - Ved hjelp av kulisser, kostymer, bilder og ikke minst maten, greide elevene å skape en atmosfære som kan ha vært slik det var i spisesalen på Titanic før katastrofen inntraff.
- Foto: Nyhetsspiller /

Ved hjelp av kulisser, kostymer, bilder og ikke minst maten, greide elevene å skape en atmosfære som kan ha vært slik det var i spisesalen på Titanic før katastrofen inntraff.

Foto: Nyhetsspiller

Slik var siste måltid på Titanic

– En strålende opplevelse, mente fagfolk om kokkelevenes gjenskaping av menyen ombord i Atlanterhavs-krysseren.

I dag 14. april, på dagen 99 år etter at Titanic gikk på isfjellet, gjenskapte kokkeelevene ved Karmsund videregående skole i Haugesund det siste måltidet på første klasse ombord i kjempeskipet.

Ved hjelp av kulisser, kostymer, bilder og ikke minst maten, greide elevene å skape en atmosfære som kan ha vært slik det var i spisesalen på Titanic før katastrofen inntraff.

– Vanskelig å få fatt i ekte gåselever

Faglærer Audun Aase sier at det har noen utfordringer når det gjaldt å gjenskape menyen fra spisesalen ombord i Titanic.

Titanic-måltid - Detter er slik menyen ombord i Titanaic så ut like før katastrofen inntraff. - Foto: Harald Dale / NRK

Detter er slik menyen ombord i Titanaic så ut like før katastrofen inntraff.

Foto: Harald Dale / NRK

– Vi måtte importere noen likører som vi måtte ha i måten. Ellers så har vi hatt litt problemer med å fatt i ekte gåselever, men med godt samarbeid med restauranter i byen, så fikk vi fatt i det, sier Aase.

På kjøkkenet blir første forrett lagt opp.

– Nå legger jeg på lodderogn oppå rekecanapeene. Det er det første som skal ut. Det skal ut om ti minutter, forteller en av kokkene, Siri.

– Matens sosiale betydning

Titanics restaurant er gjenskapt ved hjelp av kulisser, bilder og dekketøy med det riktige tidspreget anno 1912. Gro Birgitte Eriksson har vært prosjektleder.

– Her er det klart. Nå har Stig Roar satt seg ned for å sille inn gjestene og kapteinen står klar for å vise dem til bords, sier hun.

Prosjektlederen mener at elevene kan lære mye av Titanic-opplegget.

– Bakgrunnen er at de skal lære om matens sosiale betydning og hva rammene rundt har å si for opplevelsen. for å gjøre det, så må vi jo gjøre noe annerledes, sier hun.

Her er Titanic-menyen:

  • Kanape a l'Amiral
Kanape a l'Amiral
  • Consommé Olga
Consomme Olga
  • Posjert laks med musselinsaus
Posjert laks med musselinsaus
  • Filet Mignon Lili
  • Lammefilet med myntesaus
Lammefilet med myntesausNRK
Foto: NRK
  • Punch Romaine
  • Aspargessalat med Champagne-Saffron Vinaigrette
Aspargessalat med Champagne-Saffron VinaigretteNRK
Foto: NRK
  • Fersken i Chartreuse Gelé

– Rak i ryggen

Underveis i alle rettene bekreftet flere av gjestene at de hadde det fint i restauranten.

– Det var godt og smakfullt og jeg er veldig, veldig mett, sier Katrine Tjetland.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Siste måltid på Titanic - Foto: Nyhetsspiller /

Siste måltid på Titanic

Det er ikke bare å spise heller...

– Det skal jo være en spesiell stil. vi skal sitte rak i ryggen. Det er jo veldig spesielt, sier hun.

– Femmer på terningen

Det er en av elevene ved skolen, Stig Roar Olsen fra Kopervik, som står for det meste når det gjelder kostymer og nostalgi. Ved siden av at han spiller gjestene til bords.

- Jeg har lært dem opp, både hvordan de skal spise og hvordan du skal sitte og hvordan du skal jukse alt til å få det til å bli slik som du vil.

Restauratør Finn lothe var invitert som gjest. Fagmannen gir elevenes kulinariske Titanic-stunt en god femmer på terningen.

– Jeg synes dette var en strålende fotestilling. Både når det gjelder eksteriør, mat, smaker og opplevelse, sier han.

Ettermiddagssending fra NRK Rogaland
Distriktsnyheter fra Rogaland. TV