Hopp til innhold

Sender ansvaret tilbake til Jernbaneverket

Det er ikke kommunen som skal finne penger til sikring av planoverganger, det er Jernbaneverkets ansvar, mener ordfører i Eigersund, Leif Erik Egaas.

Trygve Sleveland og Leif Erik Egaas

Ordfører Leif Erik Egaas (t.h.) sammen med Trygve Sleveland. Tirsdag kveld kom Sleveland uskadd fra en kollisjon med toget på denne planovergangen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Rådmannen skal ikke bruke tid på å finne penger i Eigersunds-budsjettet til å sikre planoverganger, det var konklusjonen fra formannskapet i Eigersund i vinter, sier Eigersund-ordfører Leif Erik Egaas (H).

Tirsdag denne uken holdt det på å gå galt da en bil og et tog kolliderte på overgangen. Det er ikke første gang det har skjedd ulykker, og innbyggerne i nærheten er oppgitte over at overgangen har forblitt usikret.

Politikerne i Eigersund vil ikke være med Jernbaneverket på å spleise på ny jernbanebro på den utsatte strekningen på Sleveland. Men saken har ikke vært behandlet, bare avslått av et enstemmig formannskap.

– Bør sette opp bom

Nå sier ordfører Leif Erik Egaas at han godt kan ta opp saken på nytt, men at han tviler på at formannskapet denne gangen sier ja til å la rådmannen lete etter penger i budsjettet.

– Om Eigersund kommune hadde sagt ja til å være med på et såkalt spleiseslag, hadde vi tidligst komme i gang i 2016 eller 2017. Derfor mener jeg at Jernbaneverket bør være sitt ansvar bevisst, og gjennomføre noen strakstiltak. Da tenker jeg på en bom som virker, sier ordføreren kontant.

Ruth Evy Berglyd

Ruth Evy Berglyd.

Foto: Øystein Ellingsen
Peder Rasmussen

Peder Rasmussen.

Foto: Øystein Ellingsen

I går sa Jernbaneverket at det lå planer klare for overgangen, men at de ikke hadde penger til å ordne dette alene. De etterlyste at kommunen kom på banen, bokstavelig talt.

– Ikke en kommunal sak

Men saken har aldri blitt fremmet, fordi spørsmålet falt i formannskapet. Gruppeleder i Senterpartiet, Ruth Evy Berglyd, mener dette ikke er en oppgave for kommunen.

– Den kan selvfølgelig bli politisk behandlet, men jeg ser ikke på det som en kommunal sak egentlig. Det var jo en bestilling Jernbaneverket har fått, og som de skal ta seg av.

Innbyggerne på Sleveland og ellers i kommunen har sett seg leie på dårlig sikring, og frykter det må dødsulykker til før noe skjer. Og hvis politisk behandling er det som skal til, får politikerne bare sette seg ned, mener flere innbyggere NRK har snakket med.

Er ikke redd for å bli sittende med svarteper

– Hvis den eneste muligheten er å få saken politiske behandlet, bør de gjøre det. Men jeg mener Jernbaneverket prinsipielt skulle gjort jobben, fordi det er deres oppgave. Klarer de ikke det, må kommunen bidra, sier Peder Rasmussen.

Og selv om det krangles om hvem som skal betale, vil ikke Egaas være med på at det er dårlig samarbeid.

– Jeg vil ikke kalle det et dårlig samarbeid, for vi har hatt gode samtaler med Jernbaneverket. Men vi er uenige om hvem som skal betale. Vi er av den oppfatningen at dette er en statlig oppgave. Det kan ikke være sånn at kommunen skal overta ansvaret hvis staten ikke har penger.

– Dere er ikke redd for å bli sittende med svarteper hvis det skjer noe?

– Jeg håper ikke det. Ansvaret for sikkerheten ligger hos Jernbaneverket, avslutter Egaas.