Hopp til innhold

Satte fotspor etter seg

Fredsprisvinner Rajendra K. Pachauri har gitt sine fotavtrykk til Stavanger.

Fotavtrykkene til Rajendra K. Pachauri
Foto: Torunn Tørneng / NRK

Mandag var han i Stavanger for å være med på en nasjonal sikkerhetskonferanse. Menneskerettighetsorganisasjonen Point of Peace benyttet anledningen til å få avtrykk av føttene til Rajendra Pachauri til fredsstien som gå gjennom Stavanger sentrum.

Rajendra K. Pachauri

Rajendra K. Pachauri bestemte hvor fotavtrykkene hans skulle ligge i Stavanger.

Foto: Torunn Tørneng / NRK

Ideen er å støpe fotavtrykkene til alle nålevende og fremtidige fredsprisvinnere i bronse og legge de ned i stien. Andre Nobelprisvinnere har allerede gitt sine avtrykk.

Oljeselskapene viktige

Pachauri benyttet anledningen til å møte StatoilHydro før sikkerhetskonferansen startet. Han var svært interessert i å høre om konsernets planer for fremtiden.

- Jeg mener klimaendringene bare kan løses hvis alle engasjerer seg, og industrien spesielt. Det beste ville være om oljeselskaper er med og finner frem til nye og langsiktige løsninger.

Fredsprisvinneren i Stavanger

Konsernsjef i StatoilHydro Helge Lund var også med på møtet med lederen for FNs klimapanel.

- Vi har diskutert hvilken rolle industrien kan spille, og vi har diskutert de prosjektene vi er involvert i. Det var veldig stimulerende å møte fredsprisvinneren. Han er en faktabasert person som har et veldig godt blikk for de politiske prosessene rundt klimaspøsrmålet, sier konsernsjef i StatoilHydro Helge Lund.

Endring av livsstil

Lund trekker frem Mongstad-prosjektet og fornybar energi som to viktige områder for StatoilHydro å jobbe med til beste for klimaet. Fanging og lagring av CO2 er også viktig for Pachauri, men det er ikke bare det som vil løse klimaproblemene. En endring av livsstil er helt nødvendig etter hans mening.

Rajendra K. Pachauri

Rajendra K. Pachauri på fisketorget i Stavanger hvor fotavtrykkene av han skal ligge.

Foto: Torunn Tørneng / NRK

- Rensing av CO2 kan bli en viktig løsning. Jeg har oppmuntret StatoilHydro til å forsette arbeidet med å få det til i dette området. Men det er ikke løsningen på klimaproblemet. Det må også en livsstilendring til.

- Norge er rikt land. Vi kan bruke pengene til å redusere utslippene hos oss selv. Men hvis vi bruker de i utviklingsland kan utslippene bli mer redusert. Hva anbefaler du at Norge gjør?

- Dere bør gjøre begge deler. Hvis dere reduserer utslippene men har samme livsstil, og forventer at verden vil følge etter, så vil ikke det virke. Dere må være den forandringen dere i verden. Hvis dere vil at verden skal forandres, må du sette et eksempel, og folk må respektere deg for det du gjør.