Hopp til innhold

Ap-politikere visste ikke at de kritiserte sin egen boklov

Arbeiderpartipolitikere i Sandnes støttet kritisk uttalelse mot sin egen regjerings boklov. Pinlig tabbe, innrømmer utvalgslederen.

Kulturminister

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) la fram forslaget til den nye bokloven på Litteraturhuset i Oslo den 26. april.

Foto: NRK

Den 26. april la kulturminister Hadia Tajik fram forslaget til en ny boklov som lar bokleverandører bestemme fast salgspris til forbrukerne, også e-bøker og fagbøker.

– Det er en historisk dag for litteraturen i Norge. En ny boklov er viktig for å sikre bredden, kvaliteten og tilgjengeligheten på norsk litteratur, sa arbeiderpartiministeren da.

Statsrådens argumenter står i sterk kontrast til en høringsuttalelse fra Utvalg for kultur og oppvekst i Sandnes.

«Vil svekke språksamfunnet»

10. juni, en uke før den omstridte loven om fastpris på bøker ble vedtatt i Stortinget, støttet tre lokale Arbeiderpartipolitikere en uttalelse, som var sterkt kritisk til loven deres egen kulturminister hadde fremmet.

«Sandnes kommune vil i den forbindelse uttrykke bekymring for potensielle følger, særlig for det norske språk, av en ny boklov. Lovforslaget er bygget på to rapporter med svakt kildegrunnlag, motstridende konklusjoner og feiltolkning av kilder. Konsolidering i forlagsbransjen, svakere omstillingsevne og et sterkere incentiv til å velge utenlandsk litteratur, kan være noen av konsekvensene av bokloven. Dette vil bidra til en svekkelse for det lille språksamfunnet som Norge representerer.»

– Fulgte ikke med i timen

Annelin Tangen

Annelin Tangen er leder i Sandnes Arbeiderparti og Utvalg for kultur og oppvekst i Sandnes.

Foto: Arbeiderpartiet

– Vi fulgte ikke godt nok med i timen, og stemte for det. I ettertid så vi at vi stemte for noe som vi var imot, sier Annelin Tangen, leder i Sandnes arbeiderparti.

Både hun som utvalgsleder og to partikolleger støttet den kritiske uttalelsen, som kom fra Høyres Kenneth Austrått.

– Litt overrasket ble jeg jo. Det har vært en sak som har vært ganske heftig debattert, og jeg leste hele forslaget for dem, så det burde egentlig ikke være så vanskelig å forstå hva det gikk i, sier Austrått.

– En tabbe

– Det var en tabbe. Det kom et benkeforslag som hørtes positivt og bra ut for det norske språket, sier Tangen.

Var dere ikke klar over at bokloven var fremmet av deres egen regjering?

– Det var et langt benkeforslag. Vi oppfattet ikke alt som ble sagt der og da, sier hun.

Mener kulturkunnskap ikke prioriteres

Frank Aarebrot

Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot.

Foto: NRK

Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, er ikke overrasket over tabben.

– Nei i grunnen ikke. Det er ikke slik at kulturpolitikken er et veldig høyt prioritert område, og det er ikke slik hos Arbeiderpartiet at representantene sitter i kø for å komme i kulturutvalget. Det er ofte slik at interessen i disse sakene er litt for lav i forhold til det som vi i sektoren mener er viktig, sier han.

Er det generelt lavere kunnskapsnivå når det gjelder kultur enn når det gjelder andre felt?

– Jeg vet ikke, men jeg tror kanskje kultur lider av at det aldri har vært regnet som et tungt verv, sier Aarebrot.

– Alle har en dårlig dag på jobben

– Jeg beklager det, og synes det var veldig trist. Kunne jeg fått gjort det om igjen så skulle det ikke ha skjedd. Det er litt pinlig, men det er mye og vi kan ikke være verdensmestere på alle felt, sier Annelin Tangen.

Frank Aarebrot har fulgt det politiske liv i en årrekke, og han tror det begås mange slurvefeil på politiske møter som aldri blir oppdaget.

– Jeg tror nok at det er mange som med forbauselse oppdager dagen etterpå hva de har vært med på å vedta. Vi kan ikke forvente at politikerne skal være mer perfekte enn alle oss andre. Vi har alle en dårlig dag på jobben, sier han.