Hopp til innhold

Samler historiske bilder i database

Karmøy-mannen Kurt Roar Vilhelmsen ønsker å ta vare på historiske bilder, og har samlet 10.000 bilder fra lokalsamfunn landet over.

Karmøy-mannen Kurt Roar Vilhelmsen ønsker å ta vare på historiske bilder, og har samlet 10.000 bilder fra lokalsamfunn landet over.

Kurt Roar Vilhelmsen har laget bildedelingstjenesten Tidsmaskinen.no, der brukere fra hele landet kan laste opp bilder fra sine lokalsamfunn.

– For meg startet det med gamle bilder etter min far og farfar. Min far drev som fotograf på femti- og sekstitallet. Jeg har alltid drømt om å lære historien bak bildene, og dele dem med andre i mitt lokalmiljø, sier Kurt Roar Vilhelmsen.

Kurt Roar Vilhelmsen

Kurt Roar Vilhelmsen er initiativtaker og skaperen bak bildedelingstjenesten Tidsmaskinen.no

Foto: Thomas Halleland / NRK

Karmøy-mannens interesse for gamle bilder har dannet grobunn for databasen Tidsmaskinen.no, en gratis bildedelingstjeneste som lar brukere laste opp egne bilder fra sine lokalsamfunn.

Tidligere har tjenesten kun vært åpen for 150 personer, men nå lanseres Tidsmaskinen nasjonalt.

– Du kan plassere bilder i sted og tid, slik at du kan reise i disse gamle bildene. Da kan andre være med og få glede av bildene du har, sier Vilhelmsen.

Samler historien i bilder

Dermed kan man bla seg gjennom flere tiår med bilder, som også kan kobles opp mot nyere bilder. Slik kan brukerne også se hvordan steder har utviklet seg ved å vise før og nå-bilder.

– Tjenesten kan også brukes til å dele kunnskap. Dersom du laster opp et bilde, men ikke vet hvem de to karene på bildet er, kan andre brukere kommentere dersom de kjenner til personene, sier Vilhelmsen.

Vil skape engasjement

Til nå ligger 10.000 bilder inne i databasen, men Vilhelmsen ønsker at folk over hele landet skal ta i bruk tjenesten. Brukerne må ha sin egen profil på nettstedet, deretter er det fritt fram for å laste opp bilder.

– Jeg håper at folk i ulike lokalmiljø blir inspirert til å gjøre sin greie. Man kan lage en egen profil og grupper, nesten som på Facebook, og på den måten samarbeide om å skrive sin lokale historie. Jeg ønsker å skape engasjement i bygder i det ganske land, sier Vilhelmsen.