Hopp til innhold

– Alle røyker, men alle har scoret mål!

Samhold, nettverk og rusfrihet er viktigst når Frelsesarmeen arrangerer NM i gatefotball. Kondisen får komme i andre rekke.

Gatefotball

Laget fra Birkeland gatefotball (fra venstre) Sander Slåtsveen, Petter Wærn, Henrik Johansen, Robert Kjelsaas, Tommy Lønnebotn, Sile Terjesen og Alex Leander Svendsen tar en blås etter kampen.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Det har gått helt ok. Vi kunne jo gjort det bedre da, men til å være første gangen, så har vi gjort det veldig bra. Det er helt nye regler, helt ny bane for oss, og vi har bare trent noen måneder sammen.

Slik oppsummerer Alex Leander Svendsen i Birkeland gatefotball lagets innsats i norgesmesterskapet. Han forteller at kampene spilles med tre utespillere pluss keeper.

Det er Rekordstor deltagelse med over 30 lag i årets NM i gatefotball som arrangeres i Randaberg arena ved Stavanger denne helgen.

Godt samhold

Frelsesarmeens gatefotball ble etablert i 2005. Målgruppen er hjemløse, rusavhengige, og andre marginaliserte grupper. Svendsen mener det er et veldig bra tiltak.

NM i gatefotball

32 lag fra hele landet deltok i Frelsesarmeens norgesmesterskap i gatefotball i Stavanger denne helgen.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– På Birkeland har vi ingenting, ikke har vi hatt noen ting heller. Så når det her kom, så var det jo noe som vi ble veldig giret på. Konseptet er at vi skal ha et godt samhold, og at vi skal kunne finne på ting sammen.

– Men kondisen er det ikke så nøye med?

Spørsmålet utløser høylytt latter hos resten av laget som følger med på intervjuet.

– Kondisen er absolutt noe vi bør jobbe med. Kanskje vi burde slutte å røyke og, sier Svendsen med et smil. Eller kanskje det ikke er så farlig ...

– Alle røyker, men alle har scoret mål, slår Svendsen fast.

Nettverk

Frelsesarmeen har gatefotballag i Oslo, Tønsberg, Larvik, Kongsvinger, Lillehammer, Trondheim, Bergen, Stavanger og Sandnes.

Jostein Jonasmo

Jostein Jonasmo, som er arrangementsansvarlig for mesterskapet, sier at mange har takket gatefotballen for et nettverk å komme til etter rusbehandling.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Det er veldig høy nivå, men du har de som spiller bare for å ha det gøy, og de som satser litt mer.

Det sier Jostein Jonasmo, som er arrangementsansvarlig for mesterskapet.

– Det motiverer til rusfrihet, og til å ta tak i livet sitt. Komme seg ut av den sosiale situasjonen sin, komme seg i rusbehandling, og ha et nettverk etter behandling. Det er mange som har takket gatefotballen for det, sier Jonasmo.