Hopp til innhold

Rekordmange Preikestol-redninger

Norsk Folkehjelp i Ryfylke har i år hatt rekordmange redningsoppdrag. Nå må de bruke millioner på å skifte ut gammelt utstyr.

Preikestolen

Sånn så det ut på stien til Preikestolen enkelte dager i sommer. Slike forhold fører til mer arbeid for Norsk Folkehjelp.

Foto: Norsk Folkehjelp Strand og Forsand

Arne Alsvik

Arne Alsvik, beredskapsleder i Norsk Folkehjelp Strand og Forsand

Foto: Pål Berg Mortensen / NRK

Det har ikke vært bare-bare å være turist i Ryfylke i sommer. Alt uværet har ført til flere episoder hvor skrekkslagne turister har blitt hentet ned fra Preikestolen, kalde og våte.

– Hittil i år har vi hatt 34 redningsaksjoner. Det er rekord i vårt lokallags historie, sier beredskapsleder Arne Alsvik i Norsk Folkehjelp Strand og Forsand.

Men han er ikke overrasket, med tanke det dårlige været i sommer.

– Da vet vi erfaringsmessig at telefonene kommer, sier Alsvik.

På den positive siden, er det så å si ingen som går seg bort på vei til Preikestolen lenger.

– Det er en gledelig utvikling. Det er nesten helt slutt på leteaksjoner i Preikestolen-området, sier han.

Tre aksjoner i døgnet

På grunn av alle turistene og det dårlige været, har Norsk Folkehjelp flere ganger i år måttet dra ut på to redningsaksjoner på ett døgn. Ved ett tilfelle måtte de ut hele tre ganger på ett døgn.

Slike tilfeller viser hvorfor Norsk Folkehjelp i Strand og Forsand trenger mer utstyr, påpeker Alsvik. De har regnet ut at de trenger nytt utstyr for over fire millioner kroner.

– En redningsaksjon fører ofte til at utstyret blir vått – det må da inn til lading og tørkes. Vi trenger derfor mer utstyr som kan stå klart for oss, sier Alsvik.

Videre er mye av utstyret gammelt og udatert.

– Samfunnet krever at vi skal være raske og proffe i arbeidet vårt, sier han.

Avdelingen i Ryfylke har riktignok fått ny beredskapstilhenger, og ny båt blir straks levert. Dessuten har de nettopp overtatt to ambulanser fra Stavanger universitetssjukehus.

Ber om penger fra staten

Likevel ber Alsvik om mer hjelp fra staten. Norsk folkehjelp har også søkt om totalt én million kroner fra fylkeskommunen og Strand og Forsand kommune. Norsk Folkehjelp får i dag i hovedsak penger fra private sponsorer.

– Det er dyrt for oss å betale avgifter og moms til den norske stat som neste dag ber oss rykke ut å redde folk i fjellet og på havet, sier han.

Det er Hovedredningssentralen som tar imot nødmeldinger fra folk i fjellet og til havs, men de delegerer ofte redningsarbeidet videre til Norsk Folkehjelp.

Og antall redningsaksjoner vil bare øke framover, spår Alsvik.

– Turiststrømmen øker, så oppdragsmengden vår vil også øke jevnt og trutt, sier beredskapslederen.