Hopp til innhold

Eventyrfiske betyr at du får billigere reker

Fiskerne og rekeindustrien jubler. Fangstene av reker er tre og firedoblet de siste ukene.

Rekefangst

Rekefangstene langs kysten har vært tre og firedoblet de siste ukene.

Foto: Øystein Ellingsen

– Det har vært veldig travelt. Det er klart at når landingene øker med tre, fire hundre prosent, så er det mye som skal følge med. Logistikken på huset, produksjon, folk, pakking. Det er veldig kjekt at rekene er kommet tilbake. Det har vi ventet lenge på.

Det sier daglig leder Tove Løyning ved rekefabrikken Løyning på Eigerøy i Rogaland.

Tove Løyning

Daglig leder Tove Løyning ved rekefabrikken Løyning på Eigerøy i Rogaland har ventet lenge på at rekene skulle 'komme tilbake'.

Foto: Mari Friestad / NRK

I flere år har de slitt med å fylle de tre rensemaskinene på fabrikken med ferske norske reker.

Les også: Sjømat fra Norge når nye rekorder i utlandet

– Det startet vel egentlig i 2009. Da forsvant rekene på en måte. Det har vært veldig dårlige fangster, sier hun.

Storfangst

De siste ukene har det snudd, og den kraftige økningen merkes i flere ledd. Fiskeprodusenten Fonn Egersund tar mot reker fra fiskerne.

Les også: Rekene forsvinner – oppdrettere og myndighetene på anklagebenken

– De siste ukene har det vært helt eventyrlig fiske. Det finnes båter som har landet opp i ti, elleve tonn på en uke. Det er noe som vi aldri har hørt om før.

Torger Torgersen

Daglig leder i Fonn i Egersund, Torger Torgersen, forteller om rekefiskere som har landet fangster på over ti tonn på en uke.

Foto: Mari Friestad / NRK

Det forteller daglig leder i Fonn, Torger Torgersen. Han har vært i rekebransjen i lang tid og har sett mange som har gitt opp.

– Jeg har sagt ved flere anledninger til fiskerne at dere er mer enn gode som klarer å holde liv i dere med det dårlige fisket som har vært de siste årene. Så viser det seg at når dette snur, så er det blomstrende tider igjen, sier Torgersen.

Prisen går ned

– Det er gledelig å høre, sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Gullborg Søvik.

Samtidig som tilgangen på rekene har gått opp, er kvoten for hvor mye som kan fiskes nesten doblet. I fjor var den på 9700 tonn. I år er den på 18 600 tonn reker.

Rekeindustri

Produksjonen i rekefabrikken Løyning går for fullt etter flere magre år.

Foto: Mari Friestad / NRK

– Rekebestanden ligger godt over alle kritiske føre var-nivåer, fiskedødeligheten kunne økes, og derfor ble rådet fra det internasjonale havforskningsrådet å øke kvoten, sier Søvik.

Større tilgang gir lavere priser. I Rogaland er kiloprisen nede i 99 kroner. Fonn Egersund advarer mot å ta opp for mye reker nå.

– Markedet vil ha jevn tilgang. Vi må passe oss for at dette ikke blir et eventyr som varer i et halvt år, og så har vi ikke kvoter til å fiske mer reker det siste halve året, sier Torgersen.